Glutenfri och vegansk midsommartårta

2018-06-20

Glutenfri och vegansk midsommartårta

Bjud dina vänner och familj på en glutenfri tårta som du enkelt också kan göra vegansk genom att välja bort mjölkprodukterna för veganska alternativ. Den här tårtan passar lika bra för midsommarens festligheter såsom kalaset senare i sommar. Tillagningstiden är ca 90 minuter. 

Så här gör du botten

1.  Sätt på ugnen på 175 grader. 
2.  Smöra och bröa den form du vill använda. Lämpligen en rund springform.
3.  Vispa ihop socker och auafaba (eller ägg) till det får en pösig konsistens.  
4.  Smält ned smöret i en kastrull och blanda ner mjölken. 
5.  Sikta alla torra ingredienser och blanda ihop. 
6.  Blanda aqaufabasmeten (elller äggsmeten), vätskan och de torra ingredienser i en bunke. Se till att vispa så att smeten är helt slät. När smeten är färdig häller du upp den i formen och gräddar mitt i ugnen i ca 45 minuter. Du kan enkelt känna, med en sticka, om botten är färdiggräddad. När botten är färdig så tar du ut den ur ugnen, vänder upp den på ett fat och låter den svalna. 

Så här gör du vaniljkrämen

1.  Koka upp vaniljpulver och valfri sort mjölk. 
2. Vispa upp socker, äggulor eller för veganskt alternativ, aquafaba, och majsstärkelse. Häll sedan den varma mjölken ner i smeten. Häll därefter tillbaka allt i kastrullen och sjud upp krämen. Se till att vispa hårt under tiden. När det är klart så drar du av kastrullen från plattan och vispar ner smöret. 
3.  När krämen är klar så låt den svalna i en skål. Lämpligen med plast över. 
4.  Vispa upp grädden och vänd sedan ner i den kalla krämen. 

Montering av tårtan

1.  Dela din botten i tre delar. Bred jordgubbssylt över den första botten, därefter breder du ut ca hälften av vaniljkrämen på samma botten. Lägg på nästa botten och upprepa proceduren med jordgubbssylt och vaniljkräm. När det är gjort så lägger du på den sista botten överst. 
2.  Vispa upp grädde och bred ut jämt över tårtan med en spatel/slickepott.
3.  Garnera tårtan med kvarvarande grädde och jordgubbar. 

Det här behöver du ha hemma i skafferiet för 10 bitar

Botten

  • Smör/margarin (finns veganska alternativ) till formen
  • Mandelmjöl till formen
  • 3 dl valfritt socker (t ex kokossocker, tänk bara på att blanda kokossocker med ett mer lättlösligt socker också, så 1 till 1 ½ dl kokossocker och resten annat socker).
  • 3 ägg eller ca 1-1,5 dl aquafaba för veganskt alternativ
  • 100 g smör/margarin (finns veganska alternativ)
  • 1 dl valfri mjölk (finns veganska alternativ, t.ex. havre)
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 dl bovetemjöl
  • 1 dl mandelmjöl
  • 2 msk psylliumfröskal
  • 1 tsk vaniljsocker

Vaniljkräm

  • ½ tsk vaniljpulver
  • 2 ½ dl valfri mjölk
  • ¾ dl strösocker/kokossocker
  • 3 ägg eller ca 1-1,5 dl aquafaba för veganskt alternativ
  • 1 msk majsstärkelse
  • 25 g smör/margarin, mjukt (finns veganskt alternativ)
  • 1 dl vispgrädde eller växtbaserad vispgrädde för veganskt alternativ

Fyllning

  • 1 ½ dl jordgubbssylt
    Nyfiken på att tillaga egen jordgubbssylt? Här hittar du recept » (extern länk)

Till garnering

  • 1 dl vispgrädde eller växtbaserad vispgrädde för veganskt alternativ
  • ½ liter jordgubbar