Recept på vegansk jordnötskola

2018-09-27

Vegansk kola fullmatad med god kokos och jordnötter

Magisk vegansk kola fullmatad med god kokos och jordnötter. Passar lika bra som "godis" som ett nyttigt mellanmål.

Det här behöver du ha hemma:

Nedan recept ger ca 30 portioner

  • 2 dl kokossocker
  • 1 dl neutral kokosolja
  • 1 dl agavesirap
  • 1 dl osötat jordnötssmör
  • 4 msk kokossmör
  • 1/2 tsk salt 
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1/2 dl hackade jordnötter (blanda gärna med andra nötter om du vill)

Gör så här:

1. Börja med att, under omrörning, koka upp kokossocker, kokosolja, agavesirap och jordnötsssmör. Använd gärna en kastrull med tjock botten. 

2. Tillsätt därefter kokossmör, vaniljpulver och salt. Låt det koka på medelvärme samtidigt som du rör. Efter 5 — 15 minuter har du fått en glansig kolasmet*. 

3. Ta fram en bakplåtspappersklädd form (ca 25x20 cm ) och strö därefter över jordnötterna. Låt stelna i kylen.

4. Skär sedan i bitar. Ät upp en bit på direkten och förvara resten i kylskåp.

* Kulprovet är bra för att se om kolan är färdig. Häll några droppar av kolan i en bunke med kallt vatten. Försök sedan att rulla en boll av kolan. Om det går så är kolan färdig. Annars behöver den koka någon minut till. 


Sugen på att göra hemgjort kokossmör? Det är enkelt. 

Mixa ca 200 g riven kokos i en matberedare till du har fått fram en slätt konsistens. Se till att skrapa ur matberedaren med en slickepott. Förvara sedan ditt hemmagjorda kokossmör i kylen. 

Receptet kommer från kokboken Vegansk streetfood av Lamyai Vozzi och Aidah Samphani.

Ps. Glöm inte att fotografera din kola och och tagga oss @greatearthscandinavia