Från Los Angeles till Gävle

Om oss

Legenden om Great Earth

Great Earth har sitt ursprung i USA och togs till Sverige av eldsjälen Anders Lindqvist. Idag, efter 30 års hårt arbete, är Great Earth en av Sveriges ledande aktörer inom naturlig hälsokost. Här är vår historia. 

Great Earths historia har sin början i Kalifornien, USA, där det 1971 grundades av hälsoprofilen och farmaceuten Bernie Bubman samt farmaceuten Earl Mindell, som även är känd för att ha skrivit boken ”Vitaminbibeln”.

Vid tidpunkten så var den dynamiska hälsoduons vision att introducera naturliga kosttillskott på den amerikanska marknaden. Produkter som kunde hjälpa människor förbättra sin livskvalitet och hälsa. Detta visade sig ligga precis rätt i tiden, för det dröjde inte länge innan Great Earth hade etablerat sig som en av USA:s största hälsokostkedjor.

– Att jag började med brottning kom sig naturligt. Jag hade just flyttat till en ny stad och ville hitta nya kompisar och det fick man lättast genom idrotten, menar Anders.

Great Earth lanseras i Sverige

Vrider vi fram klockorna 16 år, till 1987, landar vi vid den tidpunkt då produkter från Great Earth för första gången skulle gå att hitta på den svenska marknaden. Mannen som är att tacka för det är Anders Lindqvist, som ännu äger företaget och bidrar med sin kompetens i det dagliga arbetet.

Anders föddes 1955 i Kalix där han var bosatt några år innan han först flyttade till Sundsvall och sedan vidare till Gävle som elvaåring. Det idrottsliga kallet fann Anders i brottning, vilket han började med så snart som han flyttat till Sundsvall. Platsen för idrottssatsningen var den anrika Norrlandsklubben BK Loke.

– Att jag började med brottning kom sig naturligt. Jag hade just flyttat till en ny stad och ville hitta nya kompisar och det fick man lättast genom idrotten, menar Anders.

Det var i samband med brottarkarriären som Anders började intressera sig för sportnutrition och hälsokost. Målet var att hitta naturliga hälsoprodukter som tillät honom maximera sin egen prestation. Vid tidpunkten lämnade utbudet minst sagt mer att önska. De proteinpulver som fanns att tillgå både smakade och luktade illa, och kvaliteten var allt annat än självklar.

– Jag riktade blicken utanför Sverige för att se om det fanns företag utomlands som jag kunde importera produkter från, berättar Anders.

Sagt och gjort. 1986 skrev han till Handelskammaren i Stockholm och fick ett utdrag på utländska företag som sökte agenter. Företaget som fångade Anders uppmärksamhet var Great Earth.

– De hade ett större engagemang för kvalitet än vad andra aktörer hade. Med tanke på min någorlunda färska erfarenhet av dåtidens svenska produkter var det viktigt, säger Anders.

Anders började med att importera produkterna på hobbynivå, med familj, vänner och bekanta som uteslutande kundkrets. Därefter letade han sig vidare utanför umgängeskretsen, och 1987 fick han möjligheten att presentera produkterna för en hälsokostbutik i Göteborg. Representanterna från butiken imponerades av produktkvaliteten och Anders fick sin första beställning.