Träningsprofilen Monika Björn är många saker, men framförallt är hon klimakterieaktivist.
Följ hennes väg genom klimakteriet om hur hon experimenterade sig fram med bland annat kosttillskott och jakten på information.
– Jag försöker sprida så mycket kunskap jag bara kan och orkar, säger Monika.
När urinvägsinfektionerna, vaglarna, sömnproblemen, nedstämdheten och håravfall, för att bara nämna några av hennes symptom, började avlösa varandra växte frustrationen, liksom nyfikenheten. När ingen inom sjukvården berättade att dessa symptom kan vara tydliga tecken på förklimakteriet, tog hon saken i egna händer.
Ur denna frustration började hon samla på sig mängder av information. Det blev ganska snart till en bok Stark genom klimakteriet, som resulterade i stor uppmärksamhet i media, samt fullbokade föreläsningar runt om i hela landet. Intresset var enormt hos kvinnor, där ju alla i hela världen går igenom samma sak på lite olika sätt.
– Livet är för kort för att gå runt och må dåligt. Vi kvinnor är världsmästare på att bita ihop. Jag vill leva livet till fullo och må så bra som möjligt, säger hon.
Monika Björn har jobbat med träning och hälsa hela sitt yrkesverksamma liv. Hon är bland annat utbildad personlig tränare fil.kand i idrottsvetenskap och psykologi, yogalärare, coach, samt har läst på sjukgymnast-programmet. Hon plöjer ny forskning och studier inom området klimakteriet så gott som dagligen.
– Det är en av de roligaste delarna med mitt jobb, man blir aldrig fullärd och det finns alltid nya saker att lära sig.
Efter gymnasiet packade hon sin väska och flyttade till Storbritannien, men landade ganska snart i Skottland, där hon blev kvar i fyra år.
– Jag jobbade delvis på gym, men också med mitt egna företag som personlig tränare och gruppträningsinstruktör.
Hemma i Sverige igen pluggade hon idrottsvetenskap, pedagogik och psykologi. Och parallellt med det, jobbade hon som master trainer i spinning runt om i hela världen.
– Jag studerade under veckorna och reste jorden runt på helgerna. Det var en helt galen, underbar och lärorik period som varade i över tio år.
– Efter några år av resande letade jag upp yogan. Jag säger letade, för det var långt innan smartphones och Google. Det innebar att man antingen fick söka på ”yoga” i gula sidorna (en sorts fysisk stor och tung telefonbok) eller ta hjälp av djungeltrumman och helt enkelt fråga runt i sitt nätverk, berättar Monika.
Med lite snabbspolning fram till idag, blev det en bok till som heter Yoga för dig som tränar.
Tredje boken är på väg och släpps under augusti.
De senaste fem åren har fokus och det stora intresset legat på kvinnohälsa, då hon själv hamnade i förklimakteriet för några år sedan. Informationen va dålig liksom bemötandet inom sjukvården.
– Min egen kunskapsnivå var mer likt ett svart slukhål i rymden inom det området, säger Monika.
Hon började själv att experimentera med bland annat kosttillskott för att få ordning på sömnen. Det hjälpte i cirka sju månader, i takt med att hormon nivåerna förändrades.
– Idag mår jag väldigt bra med en kombination av kosttillskott och bioidentiska hormoner.
– Det är synnerligen på tiden att klimakteriet blir mindre tabubelagt och att vi kvinnor får tillgång till den kunskap som krävs för att kunna göra pålästa individuella hälsoväl. Livet är för kort för att gå runt och må dåligt.