Visste du om att hur du lever från dag till dag kan påverka din menscykel och vilka utmaningar och symtom du upplever under din menscykel? Det visste inte vi.
Det kraftfulla med den här insikten är att det betyder att vi därmed också kan använda vår livsstil som verktyg för att påverka menscykeln positivt och faktiskt förebygga och minska de flesta mensrelaterade symtom och utmaningarna. Förändringar i din livsstil kan alltså förebygga eller lindra många hormonobalanser kopplade till menscykeln vilket är magiskt då vi alltså själva kan påverka hur vi mår. När vi lever en livsstil i synk med vår menscykel kan vi må vårt bästa, oavsett dag på månaden.
Så, vad ingår egentligen i begreppet livsstil? Vi delar in livsstil i näring, fysisk aktivitet, återhämtning och miljö som alla på olika sätt påverkar hur din menscykel kommer upplevas. När du lärt dig mer om de olika delarna och hur de påverkar menscykeln kan du börja använda de olika delarna av livsstilen som verktyg för att arbeta med dina cykliska förändringar, istället för emot dem.
Bild: © Womensync
Näring och menscykeln
Näring och menscykel har en nära koppling till varandra. Om du tänker efter, har du upplevt att aptit och sug förändras beroende på var du är i din menscykel? Det har vi. Det är något som är helt naturligt och en del av att vara kvinna. Under menscykelns gång sker det hormonella förändringar vilket bland annat kan påverka hunger, sug och näringsbehov under menscykelns faser.
Om du äter för lite, för näringsfattig mat eller om din kropp inte kan ta upp näringen i det du äter kan du inte producera hormonerna du behöver för att fungera på ett optimalt sätt, vilket kan leda till olika mensrelaterade besvär. A och O är därför att se till att ge kroppen tillräckligt med energi och ordentligt med näring där kroppen får de byggstenar som krävs för att kunna producera hormoner så du kan må så bra som möjligt, hela månaden.
Förutom att få i dig tillräckligt med energi och en variation av näring är det viktigt med en fungerande tarm för att du ska kunna göra dig av med överblivna och förbrukade hormoner. De kan annars fortsätta att cirkulera i kroppen och stör då den naturliga hormonbalansen. Att äta livsmedel som kan bidra till ökad inflammation i kroppen, som exempelvis ett stort intag av vitt socker, vitt mjöl och hårt processad mat, kan även påverka tarmflora och hormonbalans. Det kan ta sig i uttryck i symtom som allt ifrån ömma bröst till humörsvängningar och rikliga blödningar.
Träning och menscykeln
Under menscykelns gång förändras våra fysiska förutsättningar när hormonerna skiftar. Det betyder att vi kan uppleva träning och hur kroppen känns på olika sätt under de olika faserna. Genom att anpassa din träning utifrån de olika faserna kan du både undvika och minska mensrelaterade besvär och kunna optimera din träning utifrån din kropp för prestation och minskad skaderisk. Till exempel i fas två har vi som störst fysisk kapacitet då vi har som högst testosteron vilket ger ett perfekt tillfälle att utmana dig själv lite extra. Under fas tre när vi kan uppleva eventuella pms-symtom kan det vara gynnsamt att lyssna in kroppen och anpassa träningen utifrån dagsform.
Återhämtning och menscykeln
Återhämtning är oerhört viktigt för en välfungerande menscykel och för att vi ska må som bäst på alla plan, både fysiskt, mentalt och emotionellt oavsett när under månaden. Stress påverkar våra hormoner enormt, därför är det viktigt att lära sig lyssna till kroppen i de olika faserna för att kunna anpassa återhämtningen efter kroppens behov i just den fas du befinner dig i. Kan du se något mönster i ditt eget liv när det kommer till sömnbehov och energinivåer i de olika faserna? Hur kan du anpassa din återhämtning utifrån vad din kropp signalerar? Tänk på att återhämtning kommer i många olika former. Vilken typ av återhämtning funkar för dig? Är det meditation, att måla eller en promenad i naturen? Känn in vad du mår som bäst av och skapa utrymme i kalendern för just det.
Miljö och menscykeln
Miljön vi befinner oss i och produkterna vi använder dagligen innebär att vi utsätts för en mängd av olika kemikalier och gifter. Många av de mest vardagliga produkterna i våra liv innehåller ämnen som kan påverka våra hormoner negativt och i sin tur påverka vår fertilitet och menscykel. För att undvika att gifter och kemikalier påverkar våra egna naturliga hormoner bör man välja ekologiska och giftfria alternativ när det kommer till intimprodukter, hudvård och hårvård såväl som i matlådor, vattenflaskor och kläder.
För att läsa mer om Womensync gå in här