Grunden för hormoner i balans är att du får i dig tillräckligt med näring. Genom att stötta kroppen med näring är det faktiskt så att du kan minska dina mensrelaterade besvär och öka såväl ditt välmående som din energi och närvaro. Om du däremot äter för lite, för näringsfattig mat eller om din kropp inte kan ta upp näringen i det du äter kan inte kroppen producera hormonerna du behöver för att fungera på ett optimalt sätt.
Vad ska jag äta för min menscykel?
När det kommer till exakt vad man ska äta finns det inte “ett sätt att äta” som kommer att passa alla, lika lite som det finns ett arbete som passar alla. Vad just du mår bra av att äta påverkas av flera faktorer som genetik, bakgrund, hälsostatus och hur din livssituation och livsstil ser ut.
Det finns dock vissa saker vi alla behöver få i oss för att vi ska kunna fungera som vi är menade att göra. Grunden för en optimal menscykel bottnar i att du får i dig tillräckligt med näring. För att få i dig tillräckligt med näring behöver du äta en variation av mat som innehåller kroppens byggstenar fett, protein och kolhydrater samt de vitaminer och mineraler du behöver. Utöver det behöver du ha en fungerande tarm som hjälper dig att tillgodogöra dig näringen i det du äter.
Nu ska vi ge dig några tips på vad du kan tänka på när det kommer till näring och menscykel och hur du kan ge dig själv förutsättningar för att må så bra som möjligt, oavsett dag på månaden. Häng med!
Fett
Fett av hög kvalitet är en av de viktigaste nycklarna för en fungerande menscykel. Du behöver fett för att kunna producera och balansera dina könshormoner. Genom att äta fett stabiliserar du också blodsockret som i sin tur påverkar andra hormoner. Alla dina könshormoner bygget på något som kallas mättat fett dvs kolesterol. Kolesterol behövs för att producera könshormonerna som styr din menscykel. Dessa är östrogen, progesteron och testosteron. Levern kan själv producera kolesterol, men det enda sättet att få i dig kolesterol via maten är genom animaliska produkter.
Du behöver dessutom fett för att kunna ta upp vissa vitaminer och mineraler som är viktiga för din menscykel och hälsa som D-vitamin, A-vitamin och E-vitamin.
Varför är högkvalitativa fetter bra?
- Byggsten för att producera och balansera hormoner.
- Viktig beståndsdel i gallan för att bryta ned överblivna hormoner och rensa levern.
- Stabiliserar blodsocker.
- Minskar inflammation.
- Ökar kognitiv funktion.
Bild: © Womensync
Protein
Du behöver få i dig tillräckligt med protein för att kunna skapa tillräckligt med hormoner, både när det kommer till dina könshormoner men också signalsubstanser som serotonin och dopamin som skapar känslor av lycka och välbehag. Protein består av aminosyror. Vissa aminosyror kan kroppen tillverka själv, medan andra tillförs via maten du äter. Proteinet är med och bygger allting i din kropp.
Varför är protein bra?
- Byggsten för att producera och balansera hormoner.
- Är med och bygger upp alla celler i kroppen.
- Påverkar serotonin och dopamin som påverkar humöret.
För att bönor och linser ska vara fullvärdiga proteinkällor behöver de kombineras med andra livsmedel. Om du har IBS, näringsbrister eller problem med matsmältning kan baljväxter hindra upptag av näringsämnen och är då inte en kvalitativ proteinkälla för dig.
Bild: © Womensync
Kolhydrater
Kolhydrater är energi för dina celler och är viktiga för tarmen, då de fungerar som mat för dina goda tarmbakterier. När du får i dig kvalitativa kolhydrater hjälper du blodsockret att hålla sig på en jämn nivå, vilket är en förutsättning för balanserade hormoner. Kvinnor kan behöva en viss mängd kvalitativa kolhydrater för att kroppen ska känna sig tillräckligt trygg för att ägglossa. Ägglossning är nyckeln till hormoner i balans och därmed en fungerande menscykel. För att du ska känna dig mätt, nöjd och för att blodsockret ska hålla sig på en jämn nivå älskar vi att kombinera kolhydrater med fett och protein.
Varför är kvalitativa kolhydrater bra?
- En tillräcklig mängd signalerar till kroppen att den är tillräckligt trygg för ägglossning.
- Innehåller fibrer som hjälper kroppen att hålla blodsockret stabilt.
- Bidrar med energi.
Bild: © Womensync
Så, vad ska jag tänka på när det kommer till näring och menscykel?
Det bästa sättet att få i dig näringen du behöver är via riktig mat. Sträva efter att välja naturlig mat med hög kvalitet för att maten ska vara näringstät och utan gifter. I vissa fall kan det dock vara nödvändigt med kosttillskott. Livsmedel idag innehåller inte alltid näringen vi behöver. Orsaken till detta kan vara utarmade jordbruksmarker som påverkats av bekämpningsmedel eller att vissa råvaror processas på ett sätt som kan påverka näringsinnehållet negativt. Om du är utsatt för långvarig och hög stress, äter hormonella preventivmedel, vissa mediciner eller om du konsumerar mycket alkohol kan behovet av vissa näringsämnen också öka.
- Ät tillräckligt med mat, om du äter för lite kommer inte kroppen att prioritera fertilitet, för överlevnad. Kom ihåg att menscykeln är en indikator på din allmänhälsa.
- Ät riktig mat, grunden för hormoner i balans är alltid riktig mat där fokus är att få i dig en variation av högkvalitativa fetter, protein och kolhydrater.
- Stötta upp med eventuella näringstillskott om du har brister.
För att läsa mer om Womensync gå in här