Säker betalning – Snabb leverans – Fri frakt från 300kr

Great earth-logga

Från kräsen till gluppsk: Uppmuntra hälsosamma matvanor hos barn

Artikelbild

Som föräldrar vill vi alla det bästa för våra barn, och att se till att de utvecklar hälsosamma matvanor är en viktig aspekt av deras välbefinnande. Men att få barn att anamma en balanserad kost kan ibland vara en utmaning, särskilt när de är kräsna. I den här artikeln kommer vi att utforska effektiva strategier för att uppmuntra barn till hälsosamma matvanor och ge roliga tips på hur man förbereder mellanmål och måltider som barnen kommer att älska. Med hjälp av dessa strategier och tips kan vi uppmuntra hälsosamma matvanor hos barn.

Förståelse för kräsna ätare

En del barn älskar att hålla sig till vissa livsmedel och kanske inte är så sugna på att smaka på nya. Denna vana är en typisk del av uppväxten och kan bero på olika saker. Vissa barn kan tycka att lukten, smaken eller utseendet på ny mat är lite överväldigande. Andra kanske vill ha något att säga till om när det gäller vad de äter, som ett sätt att uttrycka sin växande självständighet. Kom ihåg att vara kräsen är ett stadium som många barn går igenom.

Fördelarna med hälsosam kost för barn

Innan vi fördjupar oss i strategierna för att uppmuntra hälsosamma matvanor bör vi påminna oss om de många fördelar som det innebär för våra barn. När barn äter en blandning av hälsosamma livsmedel är det som att ge deras kroppar de byggstenar de behöver för att växa. Bland annat proteiner för starka muskler, kalcium för stabila ben och massor av vatten för att allt ska fungera smidigt. Så tänk på varje måltid som en chans för ditt barn att växa sig lite längre eller starkare.

Dessutom kan rätt mat också hjälpa ditt barns hjärnkapacitet. Livsmedel som frukt, grönsaker och fullkorn innehåller näringsämnen som hjälper barnen att koncentrera sig bättre och tänka klarare. Slutligen, när de tidigt lär sig hur goda frukter, grönsaker och andra nyttiga livsmedel kan vara, är det mer sannolikt att de fortsätter att äta dem när de växer upp.

Strategier för att uppmuntra hälsosamma matvanor

Det kan tyckas vara en svår uppgift att förvandla en kräsen ätare till en ivrig, men det finns många och roliga strategier för att få det att hända.

 1. Planering och förberedelse av måltider

Låt oss börja med måltidsplanering och förberedelser. Ett av de bästa sätten att få barn intresserade av olika livsmedel är att involvera dem i matlagningsprocessen. Låt dem röra om ingredienser, forma kakor eller dekorera sin pizza. Barn är ofta mer villiga att prova mat som de har hjälpt till att förbereda.

 1. Trevlig presentation av maten

Hur vi presenterar maten kan göra stor skillnad. Att till exempel göra en regnbåge på tallriken med grönsaker i olika färger eller använda matformar för att skapa roliga former kan fånga ett barns uppmärksamhet och göra måltiden mer spännande.

 1. Skapa en avkopplande atmosfär under måltiden

Måltidsmiljön spelar också en viktig roll. Att göra måltiderna till en familjeangelägenhet där alla sitter tillsammans kan hjälpa ditt barn att känna sig mer avslappnad. Försök att skapa en distraktionsfri matplats, bort från TV-apparater och leksaker. Detta fokuserar uppmärksamheten på maten och uppmuntrar till samtal om smaker och texturer.

 1. Omfamna variation och gradvis introducera nya livsmedel

Att sakta introducera olika typer av mat kan göra det lättare för kräsna ätare att vänja sig vid nya smaker. Börja med att lägga en liten portion av den nya maten på tallriken tillsammans med favoriterna. Och kom ihåg att "prova en bit"-regeln kan göra underverk. Uppmuntra ditt barn att ta minst en tugga av den nya maten varje gång den serveras.

 1. Föregå med gott exempel när det gäller hälsosam kost

Sist men inte minst kan det ha en stor inverkan på ditt barns matval om du föregår med gott exempel när det gäller hälsosamma matvanor. När de ser dig njuta av en mängd olika livsmedel, särskilt frukt och grönsaker, kommer de sannolikt att följa efter. Din positiva inställning till mat kan uppmuntra dem att vara mer äventyrliga med sina egna val.

Hälsosamma mellanmål och måltider som barnen kommer att älska

Om tanken på att planera och laga mat till kräsna barn känns utmanande behöver du inte oroa dig. Här är några enkla, barngodkända idéer för frukost, lunch, middag och mellanmål som garanterat kommer att bli favoriter i hushållet.

 1. Hälsosamma frukostidéer som är lätta att förbereda

Låt oss börja dagen på rätt sätt med en nyttig frukost. Vad sägs om en toast med jordnötssmör och bananer? Allt du behöver är fullkornsbröd, en klick jordnötssmör och några bananskivor på toppen. För en rolig twist kan du prova att använda kakformar för att göra rostat bröd i roliga former. En annan snabb och enkel idé är en frukostsmoothie. Blanda yoghurt, en handfull färska bär och en mogen banan till en näringsrik dryck som barnen kommer att älska.

 1. Lunch- och middagsrecept för kräsna ätare

Om vi går över till lunch och middag brukar pastarätter vara en hit. Prova att göra en pastasallad med några färgglada grönsaker och en lätt vinägrett. Eller vad sägs om en wok med kyckling och grönsaker? Du kan introducera olika grönsaker som paprika och morötter och låta barnen välja sina favoriter. Kom ihåg att det handlar om att presentera välbekanta livsmedel på nya, spännande sätt.

 1. Idéer för mellanmål som innehåller mycket näring

Mellanmål är ett utmärkt tillfälle att tillföra extra näringsämnen till ditt barns dag. Äppelskivor med lite smör blir ett krispigt och mättande mellanmål. En annan rolig idé är att göra en fruktsallad och låta ditt barn göra sina egna fruktspett. För ett saltare alternativ kan du prova hemgjorda vegochips - skiva sötpotatis eller morötter tunt, ringla över lite olivolja och baka tills de är krispiga. De är inte bara goda utan också hälsosamma.

Genom att förstå hur kräsna barn beter sig, inse fördelarna med en balanserad kost och tillämpa effektiva strategier kan vi hjälpa dem att bli hungriga matgäster. Med tålamod, konsekvens och en gnutta kreativitet kan vi faktiskt inspirera våra barn till hälsosa

Join the support club

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 50 SEK att handla för!

 • Ta del av nyheter
 • Inspiration och expertens tips
 • Guider för välmående
 • Speciella erbjudanden

Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med vår Integritetspolicy Du kan när som helst avregistrera dig från vårt nyhetsbrev.

Sociala medier
Copyright © 2024, Great Earth Scandinavia AB.
logotype medlem i svensk egenvårdlogotype certifierad för self care