Säker betalning – Snabb leverans – Fri frakt från 300kr

Great earth-logga

Så bidrar du till ditt barns matglädje

Artikelbild

Matglädje är en viktig del av ett barns hälsa och välbefinnande. När barnet utvecklar en positiv inställning till mat och måltider skapas en grund för goda matvanor och hälsosamma relationer till maten senare i livet. Som förälder spelar du en central roll i att forma ditt barns inställning till mat. Här är några tips på hur du kan bidra till ditt barns matglädje!

Skapa en positiv och avslappnad måltidsmiljö

Skapa en positiv atmosfär vid matbordet. Försök att undvika stress och konflikter vid maten. Istället, försök att göra måltiderna till en rolig och trevlig stund där ni kan umgås som familj. Undvik distraktioner som TV eller mobiltelefoner under måltiderna och fokusera istället på samtalet och maten.

Var en förebild

Ditt barn ser upp till dig som förebild, även när det kommer till matvanor. Ät en varierad och näringsrik kost själv, och visa att du njuter av olika sorters mat. Undvik att kommentera din egen kropp eller prata negativt om mat, då det kan påverka barnets inställning till mat och kroppsuppfattning. I slutändan är ju du din mini-me's största förebild, och det mamma eller pappa gör, kopieras ofta av de små!

Inkludera barnet i matlagningen

Att inkludera barnet i matlagningen kan vara både roligt och lärorikt. Låt ditt barn vara med och välja recept, handla matvaror och hjälpa till med enkla uppgifter i köket. Genom att vara delaktig i matlagningen blir barnet mer intresserat av mat och stolt över det de har hjälpt till att skapa.

Var flexibel och tålmodig

Barn kan vara kräsna och ändra sina smakpreferenser över tid. Var inte rädd för att introducera nya livsmedel, men tvinga aldrig ditt barn att äta något de inte tycker om. Var tålmodig och ge maten en chans att bli accepterad, det kan ta flera försök innan ett nytt livsmedel blir en favorit. Låt dem känna, klämma, smaka och undersöka i sin egen takt och gör det roligt att upptäcka nya smaker.

Undvik matstrider

Matstrider kan skapa en negativ association till maten och måltiderna. Om ditt barn inte vill äta en viss maträtt, undvik att tjata eller pressa dem att äta upp. Respektera istället deras aptit och låt dem avgöra hur mycket de vill äta. Försök istället att erbjuda ett varierat utbud av näringsrik mat och låt barnet välja själva.

Lär barnet om matens ursprung

Ta tillfället i akt att lära ditt barn om matens ursprung. Besök bondgårdar, grönsaksodlingar eller gå tillsammans till mataffären. Genom att förstå var maten kommer ifrån och hur den odlas eller produceras, kan barnet utveckla en större uppskattning för mat och dess värde.

Belöna inte med mat

Undvik att belöna eller trösta ditt barn med mat, då det kan skapa en koppling mellan känslor och ätande. Istället, uppmuntra och fira framsteg med positiv förstärkning som beröm eller tid tillsammans.

Join the support club

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 50 SEK att handla för!

  • Ta del av nyheter
  • Inspiration och expertens tips
  • Guider för välmående
  • Speciella erbjudanden

Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med vår Integritetspolicy Du kan när som helst avregistrera dig från vårt nyhetsbrev.

Sociala medier
Copyright © 2024, Great Earth Scandinavia AB.
logotype medlem i svensk egenvårdlogotype certifierad för self care