Säker betalning – Snabb leverans – Fri frakt från 300kr

Great earth-logga

Så hjälper du ditt barn att skapa positiva associationer till mat

Artikelbild

Som förälder spelar du en avgörande roll i att forma ditt barns relation till mat. Att hjälpa ditt barn att utveckla positiva associationer till mat är inte bara viktigt för deras hälsa och näringsbehov, utan det kan också lägga grunden för en sund inställning till mat som varar hela livet. Här är några tips om hur du som förälder kan stödja och främja hälsosamma matvanor och skapa en positiv och njutbar matupplevelse för ditt barn.

Gör måltiderna till en positiv upplevelse

Skapa en lugn och trevlig atmosfär kring måltiderna. Försök att undvika distraktioner som TV eller mobiltelefoner och istället fokusera på att ha en gemensam stund tillsammans vid matbordet. Låt måltiderna vara ett tillfälle för familjen att prata och umgås. Låt ditt barn utforska, känna, klämma och smaka på maten i sin egen takt.

Var ett bra förebild

Barn lär sig mycket genom efterlikning, så visa själv ett positivt förhållningssätt till mat. Var öppen för att prova nya livsmedel och visa att du uppskattar och njuter av en mångsidig och hälsosam kost.

Låt barnen delta

Ge ditt barn möjlighet att vara delaktig i matlagningen eller matinköpen. Att låta dem vara med och välja grönsaker i affären eller hjälpa till att laga en enkel måltid kan göra dem mer benägna att prova och äta maten.

Introducera nya smaker gradvis

Var tålmodig när du introducerar nya livsmedel. Det kan ta flera försök innan ett barn accepterar en ny smak. Låt dem utforska maten utan att tvinga dem att äta det om de inte vill.

Var flexibel

Förstå att barns aptit och smakpreferenser kan variera från dag till dag. Var inte för sträng med att de måste äta allt på tallriken. Lita på deras kroppssignaler och låt dem reglera sin egen aptit.

Mat är varken bra eller dåligt

Använd inte mat som belöning eller straff. Att koppla mat till känslor kan leda till ohälsosamma matvanor och skapa negativa associationer till mat. I slutändan är mat bara mat, och det är viktigt att inte skilja på olika typer av mat som “bra” och “dålig”. Fokusera istället på det som är positivt med maten ni äter. Vad den gör för kroppen, hur saker kan smaka olika och våga utforska tillsammans.

Ge det tid och ha tålamod

Att skapa positiva associationer till mat är en process som tar tid. Var tålmodig och ge ditt barn möjlighet att utforska och utveckla sina matvanor i sin egen takt.Genom att vara ett positivt föredöme och skapa en positiv och avslappnad inställning till mat kan du som förälder spela en avgörande roll i att hjälpa ditt barn att utveckla hälsosamma matvanor och en sund relation till mat. Kom ihåg att varje barn är unikt, så det är viktigt att vara flexibel och anpassa ditt tillvägagångssätt efter deras individuella behov och preferenser. Genom att odla en kärlek till hälsosam mat från en tidig ålder kan du ge ditt barn en livslång gåva av hälsa och välbefinnande.

 

Join the support club

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 50 SEK att handla för!

  • Ta del av nyheter
  • Inspiration och expertens tips
  • Guider för välmående
  • Speciella erbjudanden

Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med vår Integritetspolicy Du kan när som helst avregistrera dig från vårt nyhetsbrev.

Sociala medier
Copyright © 2024, Great Earth Scandinavia AB.
logotype medlem i svensk egenvårdlogotype certifierad för self care