Säker betalning – Snabb leverans – Fri frakt från 300kr

Great earth-logga
Gasig mage
0 produkter
populära produkter

Gasig mage - orsaker & tillskott

Gasig mage är en vanlig åkomma som påverkar människor i alla åldrar. Även om det ofta är ett ofarligt tillstånd, kan det skapa betydande obehag och smärta för de drabbade. På denna sida undersöker vi de vanligaste orsakerna till gaser i magen och ger detaljerade tips för att effektivt lindra symtomen. Samt ger tips om vilka tillskott som kan vara till hjälp för just de besvären.

Inspirationsbild

Orsaker till Gasig Mage

Att ha luft och gas i mag-tarmkanalen är en naturlig del av matsmältningen. Genomsnittligt släpper vi ut gas cirka 20 gånger om dagen. De flesta av dessa gasutsläpp är luktfria, men närvaron av svavelföreningar kan orsaka illaluktande gaser. Medicinskt benämns detta tillstånd som flatulens eller väderspänning.

Gasig mage kan uppstå genom att man sväljer luft när man äter, dricker, tuggar tuggummi eller röker. Dessutom bildas gaser i tjocktarmen under matsmältningen, där tarmflorans mikroorganismer bryter ner fibrer och annat i maten. Fermenteringsprocessen leder till gasproduktion, varav en del förs ut genom pruttar och rapningar.

Förändringar i tarmfloran kan leda till ökad gasbildning, exempelvis efter antibiotikabehandling eller snabba kostförändringar. Infektioner i mage-tarmkanalen, såsom matförgiftning och parasitinfektioner, kan också ge ökade gasmängder. Vissa kroniska sjukdomar som Crohns sjukdom, ulcerös kolit, divertikulit eller celiaki kan också bidra till problemet.

Inspirationsbild

Mat och Gasig Mage

Vissa livsmedel är kända för att öka gasproduktionen i magen. Exempelvis kan kål, lök, paprika, baljväxter och fullkorn leda till ökade mängder gas. Även sötningsmedel som sorbitol och xylitol kan förvärra situationen. Födoämnesintolerans, som laktos- eller fruktosintolerans, kan också resultera i gasig mage.

För att minska mängden gas i magen rekommenderas det att:

 • Undvika att tugga tuggummi eller suga på hårda karameller, vilket ökar mängden sväljd luft.
 • Äta långsammare och tugga maten ordentligt för att underlätta matsmältningen.
 • Minska intaget av gasbildande mat som lök, bönor, kål, ärtor och produkter sötade med sötningsmedel.
 • Om du är laktosintolerant, begränsa intaget av mjölkprodukter och överväga alternativ som laktosfria produkter.

Gazless

Gazless är en enzymprodukt som intas vid måltider för att undvika uppblåst och gasig mage.

 • Tas vid gas
 • Hjälper till att smälta jobbiga kolhydrater
 • Smaskiga tuggtabletter

 

Inspirationsbild

Symptom på Gasig Mage

Symptomen på gasig mage kan variera kraftigt från person till person beroende på individuell känslighet. Vanliga symptom inkluderar:

 • Svullen och uppblåst mage
 • Bullrig mage med märkbara ljud
 • Frekventa rapningar
 • Pruttar, ofta frekventa och ibland illaluktande
 • Magknip och obehag i buken

Dessa symptom kan vara tillfälliga eller ihållande beroende på underliggande orsaker och livsstilsfaktorer.

Inspirationsbild

När ska du söka vård?

Om du upplever långvariga gasbesvär tillsammans med andra symptom som diarré, illamående eller onormal trötthet, bör du kontakta vården. Det är också viktigt att söka professionell hjälp om du tappar i vikt, är över 50 år med nya magproblem, eller märker avvikande konsistens på avföringen.

Inspirationsbild

Behandling mot Gasig Mage

Även om det sällan går att fastställa den exakta orsaken till gaserna, kan vissa sjukdomar uteslutas genom undersökning. Beroende på resultatet kan läkaren rekommendera olika behandlingar. Det finns även receptfria läkemedel och produkter som kan hjälpa till att balansera magen och tarmarna. För att effektivt hantera en gasig och uppblåst mage, kan du överväga att:

 • Använda tillskott som minskar gasbildning och förbättrar tarmfloran.
 • Prova probiotika för att stärka och balansera tarmfloran.
 • Använda naturläkemedel som ingefära, fänkål och pepparmynta som kan lindra matsmältningen och minska gasproduktionen.

Sammanfattningsvis är en gasig mage oftast ett hanterbart tillstånd. Genom att förstå orsakerna och genomföra rätt kost- och livsstilsförändringar kan du effektivt minska obehaget och smärtan som kommer med det. Det är dock viktigt att söka medicinsk rådgivning om symptomen är ihållande eller åtföljs av andra alarmerande tecken.

Join the support club

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 50 SEK att handla för!

 • Ta del av nyheter
 • Inspiration och expertens tips
 • Guider för välmående
 • Speciella erbjudanden

Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med vår Integritetspolicy Du kan när som helst avregistrera dig från vårt nyhetsbrev.

Sociala medier
Copyright © 2024, Great Earth Scandinavia AB.
logotype medlem i svensk egenvårdlogotype certifierad för self care