Säker betalning – Snabb leverans – Fri frakt från 300kr

Great earth-logga

9 tips för en bra hormonhälsa

Artikelbild

9 tips för en optimal hormonhälsa med Great Earth

Våra hormoner styr allt från humör och energinivå till vikt och fertilitet. När hormonsystemet hamnar i obalans kan det leda till en rad olika problem. Lyckligtvis finns det många saker vi kan göra för att främja en optimal hormonhälsa. I den här artikeln delar vi 9 tips som kan hjälpa dig att skapa balans i ditt hormonsystem.

Symptom på dålig hormonhälsa

Att känna igen symptomen på dålig hormonhälsa kan vara det första steget mot att återställa balansen. Här är några vanliga tecken:

 • Humörsvängningar, irritabilitet eller ångest
 • Trötthet och brist på energi
 • Sömnproblem
 • Viktökning eller svårigheter att gå ner i vikt
 • Hårbortfall eller tunnhårighet
 • Oregelbunden menstruationscykel eller smärtsamma menstruationer
 • Minskad sexlust
 • Hudproblem, som akne eller torr hud
 • Koncentrationssvårigheter

 

1. Ät en näringsrik kost

Vad du äter har en avgörande roll för din hormonhälsa. Se till att inkludera gott om frukt, grönsaker, fullkorn och magert protein i din kost. Dessa livsmedel är rika på näringsämnen som stöder hormonell balans. Undvik bearbetade livsmedel, socker och ohälsosamma fetter, som alla kan störa hormonbalansen.

2. Prioritera sömn

Sömn är avgörande för att reglera hormoner som kortisol och melatonin, som styr stress och sömncykler. Sikta på 7-8 timmars sömn av hög kvalitet varje natt. Att få tillräckligt med sömn hjälper till att hålla hormonerna i balans och förbättra din generella hälsa.

3. Hantera stressnivåer

Kronisk stress kan leda till en ökning av stresshormonet kortisol, vilket kan störa andra hormoner och negativt påverka din hälsa. Hitta hälsosamma sätt att hantera stress, t.ex. yoga, meditation eller motion. Att hantera stress kan bidra till att reglera hormonerna och förbättra ditt välmående.

4. Motionera regelbundet

Regelbunden motion hjälper till att reglera hormoner som insulin och leptin, som spelar en roll i viktkontroll och blodsockernivåer. Sikta på minst 30 minuters måttlig intensitetsmotion de flesta dagar i veckan. Motion kan ha en positiv effekt på hormonbalansen och förbättra din fysiska och mentala hälsa.

5. Håll en hälsosam vikt

Att vara överviktig eller fet kan störa hormonbalansen. Om du kämpar med din vikt, prata med din läkare om hälsosamma viktminskningsstrategier. Att uppnå en hälsosam vikt kan bidra till att reglera hormonerna och förbättra din generella hälsa.

6. Begränsa exponeringen för gifter

Vissa kemikalier och gifter i vår miljö kan störa hormonbalansen. Begränsa din exponering för pesticider, BPA och andra gifter genom att välja ekologiska livsmedel, använda giftfria rengöringsmedel och undvika starka dofter. Att undvika gifter kan bidra till att skydda ditt hormonsystem och förbättra din hälsa.

7. Stöd din tarmhälsa

Din tarmflora spelar en viktig roll för hormonbalansen. Ät fermenterade livsmedel som yoghurt och kimchi, och överväg att ta ett probiotiskt kosttillskott för att stödja en hälsosam tarmflora. En frisk tarmflora kan bidra till att reglera hormonerna och förbättra din matsmältning.

8. Ta hand om din mentala hälsa

Stress, ångest och depression kan alla påverka hormonbalansen. Prioritera din mentala hälsa genom att söka professionell hjälp om du behöver det, och genom att engagera dig i aktiviteter som får dig att må bra. Att ta hand om din mentala hälsa kan bidra till att förbättra din hormonbalans och ditt välmående.

9. Överväg kompletterande kosttillskott

Vissa kosttillskott, som vår PMS Balance och Meno Balance, kan vara till hjälp för att främja hormonbalansen. Att ta rätt kosttillskott kan ge extra stöd till ditt hormonsystem och förbättra din hälsa.

Great Earth kan hjälpa dig

Great Earth erbjuder ett brett utbud av vitaminer och kosttillskott som kan stödja din hormonhälsa. Våra produkter är gjorda med naturliga ingredienser och producerade i bland annat Sverige och Norge. Med hjälp av vårt behovstest så kan du se exakt vilka av våra produkter som passar just dig. Gör vårt behovstest HÄR.

Med hjälp av dessa tips och Great Earths produkter kan du skapa balans i ditt hormonsystem och njuta av en förbättrad hälsa och välmående.

Join the support club

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 50 SEK att handla för!

 • Ta del av nyheter
 • Inspiration och expertens tips
 • Guider för välmående
 • Speciella erbjudanden

Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med vår Integritetspolicy Du kan när som helst avregistrera dig från vårt nyhetsbrev.

Sociala medier
Copyright © 2024, Great Earth Scandinavia AB.
logotype medlem i svensk egenvårdlogotype certifierad för self care