Säker betalning – Snabb leverans – Fri frakt från 300kr

Great earth-logga

A-vitamin: Nyckeln till ett hälsosamt liv genom kost och näring

Artikelbild

A-vitamin är ett fettlösligt vitamin som spelar en central roll i vår hälsa, med betydande funktioner i allt från synen till immunförsvaret. En balanserad kost rik på A-vitamin är avgörande för att förebygga brist och främja välmående. Här utforskar vi A-vitaminets betydelse, vilka symptom som indikerar brist, och hur du genom din kost kan säkerställa ett optimalt intag.

Vad är A-vitamin bra för?

A-vitamin är essentiellt för många av kroppens funktioner. Det bidrar till att bevara en god syn i skymningsljus och stärker kroppens försvar mot infektioner. Vidare är A-vitamin viktigt för hudens och slemhinnornas hälsa och har en roll i celldelning och tillväxt.

Symptom på A-vitaminbrist

Trots dess betydelse är A-vitaminbrist inte ovanligt, speciellt i låginkomstländer. Symptom på brist kan inkludera nattblindhet, torra ögon, försämrad infektionsförmåga, torr och skadad hud samt försämrad sårläkning.

Hur mycket A-vitamin per dag?

Dagligt rekommenderat intag av A-vitamin varierar beroende på ålder, kön och livsstadium. Vuxna kvinnor rekommenderas få i sig 700 mikrogram per dag, medan män rekommenderas 800 mikrogram. Gravida och ammande kvinnor har ett högre behov. Se mer info om rekommenderat intag på livsmedelsverket.se.

Kan man få i sig för mycket A-vitamin?

Att konsumera för mycket A-vitamin, särskilt i form av retinol, kan vara skadligt och leder främst till överdosering genom kosttillskott eller regelbunden konsumtion av lever. Gravida bör vara extra försiktiga med intaget av A-vitamin och undvika höga doser av retinol, inklusive lever och vissa kosttillskott, för att minska risken för fosterskador. Omvandlingen från karotenoider till retinol minskar med ökande intag, vilket gör överdosering mindre sannolikt genom konsumtion av karotenoider. Nordiska näringsrekommendationer sätter en övre gräns för vuxnas intag av retinol till 3000 mikrogram per dag, medan kvinnor efter klimakteriet rekommenderas att inte överskrida 1500 mikrogram per dag på grund av ökad risk för benskörhet och frakturer.

I vilken mat hittar du vitamin A?

A-vitamin finns i två huvudformer: retinol (aktiv A-vitamin) som finns i animaliska produkter, och karotenoider som betakaroten som kan omvandlas till A-vitamin i kroppen och finns i frukt och grönsaker. Här är några exempel på livsmedel rika på A-vitamin:

Animaliska källor:

 • Lever (från fisk, kyckling, nöt)
 • Fiskolja
 • Äggulor
 • Mjölkprodukter

Växtbaserade källor rika på betakaroten:

 • Morötter
 • Sötpotatis
 • Grönkål
 • Spinat
 • Aprikoser
 • Mango

Hur mycket A-vitamin i en morot och i ett ägg?

En medelstor morot kan innehålla över 1000 mikrogram betakaroten, vilket väl täcker det dagliga behovet av A-vitamin. Ett stort ägg innehåller omkring 75 mikrogram retinol.

När ska man ta A-vitamin?

Det bästa sättet att få i sig A-vitamin är genom en varierad kost. För personer med specifika näringsbehov, såsom gravida, kan tillskott rekommenderas av en läkare. Det är dock viktigt att inte överstiga rekommenderat dagligt intag via tillskott, eftersom för mycket A-vitamin kan vara skadligt.

Veganska källor till A-vitamin

För veganer är de bästa källorna till A-vitamin de som är rika på betakaroten. Utöver de tidigare nämnda växtbaserade livsmedlen kan sötpotatis, pumpa och paprika vara utmärkta tillägg till kosten för att säkerställa tillräckligt intag.

Sammanfattning

Att inkludera en mångfald av A-vitaminrika livsmedel i din diet är nyckeln till att upprätthålla god hälsa. Oavsett om det är genom färgstarka frukter och grönsaker eller näringsrika animaliska produkter, kan ett välbalanserat intag av A-vitamin stödja allt från din syn till ditt immunförsvar.

 

Join the support club

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 50 SEK att handla för!

 • Ta del av nyheter
 • Inspiration och expertens tips
 • Guider för välmående
 • Speciella erbjudanden

Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med vår Integritetspolicy Du kan när som helst avregistrera dig från vårt nyhetsbrev.

Sociala medier
Copyright © 2024, Great Earth Scandinavia AB.
logotype medlem i svensk egenvårdlogotype certifierad för self care