Säker betalning – Snabb leverans – Fri frakt från 300kr

Great earth-logga

Allt du behöver veta om Biotin

Artikelbild

Biotin bidrar till att bibehålla normalt hår, hud och slemhinnor och har därför blivit mycket populärt som kosttillskott. Biotin bidrar även till nervsystemets normala funktion och normal energiomsättning.

 

Vad är Biotin?

Biotin eller Vitamin B7 är också känt som Vitamin H. Biotin är egentligen ett vattenlösligt enzym som tillhör gruppen B-vitaminer, det innebär att kroppen kan göra sig av med överskott av Biotin. Biotin är verksamt i många av kroppens processer och bland annat är det en viktig del av kroppens metabolisering av kolhydrater, fettsyror och aminosyror som är byggstenarna i protein. Under metaboliseringsprocessen frigörs ämnen som är viktiga för att bibehålla friskt hår, hud och naglar. Enzymer från Biotin hjälper till att reglera blodsockernivån i kroppen.

Var finns Biotin?

Kroppen kan bilda eget Biotin i tarmen om tarmfloran är frisk, det är ännu inte fastställt hur stor del av kroppens totala Biotinbehov det rör sig om. En varierad kost innehåller den mängd Biotin som behövs för att kroppen ska fungera normalt. Exempel på viktiga Biotinkällor är lever, äggula, havregryn, baljväxter, nötter, jäst, ris, choklad och vissa typer av grönsaker.

Beautiful Hair tablettburk

Hur mycket Biotin behöver jag?

Det finns inget rekommenderat dagligt intag av Biotin, men livsmedelsverket bedömer att en blandad kost ger i genomsnitt 40 µg (mikrogram) Biotin per dag. Då Biotinbrist inte är ett problem i Europa finns inga uttalade värden. Den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa har fastställt att ett tillräckligt intag av biotin är 40 mikrogram per dag.

Kosttillskott av Biotin

Även om en varierad kost kan ge det dagliga behovet väljer många människor att komplettera med Biotin i form av kosttillskott. Kosttillskott med Biotin är oftast högdoserade då det dagliga intaget via kosten är begränsat. Biotin hjälper kroppen omsätta viktiga näringsämnen som bidrar till att bibehålla normala naglar, hud och hår. Biotin är vanligt förekommande i skönhetsprodukter men då det är oklart hur mycket som tas upp via huden kan det vara bra att ta det som kosttillskott och låta det verka från insidan.

Överdosering

Det finns inga kända fall av överdosering av Biotin. Men var uppmärksam på att innehållet i Biotin för de flesta kosttillskott anges i µg (mikrogram). 1000 mikrogram är 1 milligram.

Att tänka på

  • Då Biotin påverkar förbränningen av glukos i kroppen så är det viktigt att du konsulterar med din läkare om du tar insulin. Höga doser av Biotin kan påverka effekten av hur insulinet verkar.
  • Det finns också studier som visar på att Biotin kan påverka resultat av vissa provsvar. Uppge därför alltid att du tar Biotin om du tar prover inom sjukvården.
  • Råa äggulor hämmar absorberingen av Biotin.
  • Rökning påskyndar nedbrytningen av Biotin, särskilt hos kvinnor.

Produkter som innehåller Biotin

Join the support club

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 50 SEK att handla för!

  • Ta del av nyheter
  • Inspiration och expertens tips
  • Guider för välmående
  • Speciella erbjudanden

Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med vår Integritetspolicy Du kan när som helst avregistrera dig från vårt nyhetsbrev.

Sociala medier
Copyright © 2024, Great Earth Scandinavia AB.
logotype medlem i svensk egenvårdlogotype certifierad för self care