Säker betalning – Snabb leverans – Fri frakt från 300kr

Great earth-logga

Är korta meditationspauser hemligheten bakom en balanserad dag?

Artikelbild

Livet är hektiskt, eller hur? Mellan arbete, ärenden och, ja, mer arbete, känns det som om vi alltid är på språng. Och med så mycket att göra känns det ofta som en lyx vi inte har råd med. Men tänk om vi berättade för dig att det kan vara lättare än du tror att hitta en stunds lugn mitt i hetsen? 

Den här artikeln handlar om dessa snabba timeouter, varför de är värda att överväga och några smarta tips för att väva in dem i ditt fullspäckade schema. Så om du är nyfiken på att lägga till ett stänk av balans och lugn till din dag, stanna kvar. Det här kan vara precis vad du letar efter.

Vad är korta meditationspauser?

Låt oss inse det: inte alla av oss har timmar att sitta och meditera, även om vi skulle älska det. Det är där skönheten i "mikroögonblick" kommer in. Det är de små tidsfickorna under dagen - kanske medan vi väntar på att kaffet ska bryggas, eller under en kort paus från våra uppgifter. Även om dessa stunder är korta kan de vara till stor hjälp. Genom att bara ta några minuter till att fokusera och vara närvarande kan vi återfå lite lugn och ro.

Och låt oss tala om den stora fördelen med korta meditationspauser: tillgängligheten. Tanken på att meditera i en timme kan verka skrämmande för många upptagna människor. Men 5 minuter? Det känns genomförbart! Det är logiken bakom korta meditationspauser: de är som små mellanmål av avslappning. 

Fördelarna med att införa korta meditationspauser

1. Förbättrat fokus och klarhet under hela dagen

Du vet de där dagarna när din hjärna känns som en webbläsare med för många flikar öppna? Korta meditationspauser kan hjälpa dig att trycka på uppdateringsknappen. Genom att ta bara några minuter för att centrera dig själv kan du skärpa ditt fokus, vilket gör att uppgifter verkar tydligare och mer hanterbara. Det är som att ge hjärnan en kort men effektiv tupplur.

2. Förbättrat humör och minskad känsla av att vara överväldigad

Har du någonsin märkt hur ett enkelt djupt andetag kan få dig att må bättre när du är stressad? Korta meditationspass förstärker den effekten. Regelbundna små pauser hjälper dig att hålla känslorna i schack och förebygger känslan av att vara överväldigad. Det är som att ha en liten flyktväg från stress, mitt i dagen.

3. Odla en djupare kontakt med sig själv mitt i det yttre bruset

Bland ringande telefoner, oändliga notifieringar och livets ständiga surr är det lätt att tappa kontakten med sig själv. Dessa korta pauser ger oss en chans att stämma av med våra känslor och tankar. Det är ett sätt att säga: "Hej, hur mår jag just nu?" Det är ett gyllene tillfälle att lyssna på vårt inre, även om världen utanför är i full volym.

4. Bygga upp motståndskraft och anpassningsförmåga till dagliga utmaningar

Livet har sina utmaningar, det är en självklarhet. Men med konsekventa korta meditationspauser tränar du i princip din hjärna att studsa tillbaka snabbare. Det är som att bygga upp en mental muskel - ju mer du tränar, desto starkare och mer anpassningsbar blir du när det gäller att hantera det som dagen bjuder på.

Praktiska sätt som hjälper dig att ta korta meditationspauser

Vill du integrera dessa uppfriskande meditationsstunder i din dag men är inte säker på var du ska börja? Vi hjälper dig! Här är en snabb genomgång av några strategier som är lätta att använda:

 • Bestäm specifika tider: På samma sätt som du planerar möten eller kaffepauser, planera in några minuter för meditation vid bestämda tidpunkter
 • Meditationsappar: Överväg att använda meditationsappar som kommer med praktiska påminnelser och guidade sessioner
 • Dedikerad plats: Hitta en lugn plats i hemmet eller på kontoret, som en mysig stol eller ett lugnt hörn där du kan sitta ostörd i några minuter
 • Mjuka larm: Ställ in en lugnande alarmton på din smartphone för att påminna dig
 • Koppla till rutinaktiviteter: Koppla din meditationsstund till dagliga vanor, t.ex. efter tandborstningen eller under morgonkaffet
 • Snabba mantran: Ha en go-to-fras eller ett mantra som du kan upprepa när du har ont om tid
 • Andningsövningar: Om du är osäker på om du ska meditera fullt ut kan du börja med att bara fokusera på din andning

Livet är fullt av upp- och nedgångar, hektiska stunder och lugna perioder. Vi försöker alltid ta oss igenom våra hektiska dagar, och att ta en liten paus kanske inte alltid verkar vara den bästa idén. Men gissa vad? Dessa snabba meditationspauser kan vara nyckeln till att känna sig mer balanserad. De ger oss en liten paus från all hets och hjälper oss att hitta lugnet igen. Så när saker och ting blir lite överväldigande, kom bara ihåg: ett litet ögonblick av lugn finns i närheten. Ta dessa korta pauser, så kommer du att se hur de kan förvandla dina superupptagna dagar till sådana som känns helt rätt.

Join the support club

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 50 SEK att handla för!

 • Ta del av nyheter
 • Inspiration och expertens tips
 • Guider för välmående
 • Speciella erbjudanden

Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med vår Integritetspolicy Du kan när som helst avregistrera dig från vårt nyhetsbrev.

Sociala medier
Copyright © 2024, Great Earth Scandinavia AB.
logotype medlem i svensk egenvårdlogotype certifierad för self care