Säker betalning – Snabb leverans – Fri frakt från 300kr

Great earth-logga

Gurkmeja - Vad är Gurkmeja bra för?

Artikelbild

Gurkmeja, eller Curcuma longa, är en gul-orange krydda som har använts i tusentals år inom traditionell medicin och matlagning. Den har sitt ursprung i Sydostasien och är en av huvudingredienserna i curry. Men vad är gurkmeja bra för? Här utforskar vi de olika fördelarna och användningsområdena för denna fantastiska krydda.

Vad är Gurkmeja?

Gurkmeja är en rotväxt som tillhör ingefärsfamiljen. Den aktiva föreningen i gurkmeja heter kurkumin, vilken har starka antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper. Gurkmeja används inte bara som krydda utan även som kosttillskott i form av kapslar och pulver.

Gurkmeja Bra för Hälsan

Anti-inflammatoriska Egenskaper

En av de mest välkända fördelarna med gurkmeja är dess antiinflammatoriska egenskaper. Forskning visar att kurkuminet verkar ha en antioxidativ, antiinflammatorisk och antibakteriell verkan. Den bidrar även till immunsystemets normala funktion, till ledernas normala funktion och till att skydda kroppen mot oxidativ stress.

Enligt en studie av Hatcher och medförfattare från 2008, publicerad i Cell Mol Life Sci, är gurkmeja en av de mest studerade växterna, där kurkumin är det centrala ämnet med antioxidativa, antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Forskning av Greg Cole visar att kurkumin kan skydda hjärnan genom att hämma bildandet av amyloida plack i gnagare. En studie från 2013 ledd av Small G bekräftar liknande effekter hos människor, inklusive minskade blodfettnivåer och oxidativ stress.

Professor Stig Bengmark från University College London framhåller gurkmejas antiinflammatoriska effekt genom att reglera upp till 1 300 inflammationsdrivande gener. Han noterar att gurkmeja, till skillnad från vissa antiinflammatoriska läkemedel, inte har rapporterade skadliga biverkningar. Gurkmeja innehåller cirka tjugo antiinflammatoriska substanser, där kurkumin är den mest framträdande, vilket gör det till ett säkert och effektivt naturligt alternativ för att hantera inflammation.

Antioxidant

Gurkmeja är rik på antioxidanter som bekämpar fria radikaler i kroppen.

Gurkmeja som Kosttillskott

Att ta gurkmeja som kosttillskott kan vara ett bekvämt sätt att dra nytta av dess hälsofördelar. Vi på Great Earth har gurkmeja som kapsel som du hittar HÄR. Vår Gurkmeja innehåller det patenterade gurkmejaextraktet Curcumin C3 Complex® som innehåller hela 95 % kurkuminoider, vilket är de aktiva ämnena i gurkmeja. Curcumin C3 Complex® är det mest studerade och kliniskt dokumenterade gurkmejaextraktet på marknaden. Vår produkt innehåller även ett svartpepparextrakt som ökar upptaget av gurkmejan i kroppen.

Dosering och Användning

Det är viktigt att följa rekommenderade doseringar när man tar gurkmeja kosttillskott.

Gurkmeja under Graviditet

Att använda gurkmeja under graviditet är ett ämne som kräver försiktighet. Medan små mängder i matlagning generellt anses säkra, är det bäst att rådgöra med en läkare innan man tar gurkmeja kosttillskott under graviditeten.

FAQ - Vanliga frågor om Gurkmeja

Vad är gurkmeja bra för?

Gurkmeja är bra av flera anledningar den bidrar bland annat till immunsystemets normala funktion, till ledernas normala funktion och till att skydda kroppen mot oxidativ stress.

Kan man ta gurkmeja när man är gravid?

Det är bäst att rådgöra med en läkare innan man tar gurkmeja kosttillskott under graviditeten. Små mängder i matlagning är generellt säkra.

Hur tar man gurkmeja som kosttillskott?

Gurkmeja kan tas som kapslar eller pulver. Följ alltid rekommenderade doseringar.

Vad är skillnaden mellan gurkmeja i matlagning och som kosttillskott?

Gurkmeja i matlagning används som krydda och ger smak och färg till maträtter. Gurkmeja kosttillskott är koncentrerade former av gurkmeja som tas för dess hälsofördelar.

Sammanfattning

Gurkmeja är en mångsidig krydda med flera hälsofördelar, från att bekämpa inflammation och fria radikaler till att förbättra matsmältningen och stärka immunsystemet. Oavsett om du väljer att använda gurkmeja i din matlagning eller som kosttillskott, kan det vara ett värdefullt tillskott till din hälsorutin.

 

Gurkmeja kosttillskott

Join the support club

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 50 SEK att handla för!

  • Ta del av nyheter
  • Inspiration och expertens tips
  • Guider för välmående
  • Speciella erbjudanden

Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med vår Integritetspolicy Du kan när som helst avregistrera dig från vårt nyhetsbrev.

Sociala medier
Copyright © 2024, Great Earth Scandinavia AB.
logotype medlem i svensk egenvårdlogotype certifierad för self care