Säker betalning – Snabb leverans – Fri frakt från 300kr

Great earth-logga

Holistiska livsstilsförändringar för att minska symtomen av klimakteriet

Artikelbild

Om du upplever klimakteriets berg- och dalbana, är du inte ensam, tro mig. Klimakteriet är en naturlig övergång som alla kvinnor upplever och som ger upphov till olika symtom som kan påverka ens fysiska, känslomässiga och mentala välbefinnande avsevärt. Det finns dock hopp: du kan minska symptomen genom att fokusera på en hälsosam livsstil och se till att du får rätt kost och motion. Det finns också kosttillskott som kan hjälpa till att minska några av de vanligaste symptomen, såsom trötthet, hjärndimma och värmevallningar.

I den här artikeln delar vi med oss av praktiska tips om näring, motion och kosttillskott för lindring av klimakteriet för att hjälpa dig att må bättre och hjälpa dig att återfå din känsla av kontroll.

Vad orsakar klimakteriebesvär

Visste du att klimakteriebesvären främst orsakas av den naturliga minskningen av hormonproduktionen när en kvinna lämnar sina reproduktiva år? Östrogen- och progesteronnivåerna varierar och minskar så småningom, vilket leder till att menstruationen upphör. Denna hormonella obalans stör kroppens vanliga funktion, vilket resulterar i en rad symtom som värmevallningar, nattsvettningar, humörsvängningar och sömnstörningar. Varje kvinnas upplevelse av klimakteriet är unik; vissa kan få lindriga symtom, medan andra kan drabbas av mer betydande obehag. Oavsett hur allvarliga dina symtom är kan du genom att anta rätt livsstil hjälpa dig att minska dessa effekter och förbättra ditt välbefinnande under klimakteriet.

Näringstips för klimakteriet

En välbalanserad kost är en viktig del för att minska klimakteriebesvären och upprätthålla hormonbalansen. Här är några viktiga kosttillskott och livsmedel för klimakteriet som du kan tillsätta i din kost för att bidra till din hormonella balans och minska besvär:

 • Fytoöstrogener (soja, linfrön): Dessa naturliga föreningar efterliknar östrogen och kan bidra till att minska klimakteriesymtom.
 • Kalciumrika livsmedel (mejeriprodukter, bladgrönsaker): Kalcium är viktigt för att upprätthålla benhälsan, särskilt under klimakteriet när bentätheten tenderar att minska.
 • Nattljusolja: bidrar till normal hormonell balans, samt säkerställer ett intag av fleromättade fettsyror som stödjer en normal, hälsosam attityd under menstruationscykeln.
 • Vitamin B6: Pyridoxin (B6) är viktigt för att reglera hormonaktiviteten, för proteinomsättningen och nervernas funktion.
 • Jamsrot och rödklöver: hjälper till att minska symptom på klimakteriet, så som svettningar, rastlöshet och irritation.

Det är också viktigt att hålla sig hydrerad och hålla konsumtionen av kryddig mat, överdrivet koffein och alkohol under uppsikt. Hos Great Earth hittar du även Meno Balance; ett tillskott framtagen tillsammans med barnmorskor för att minska symtom på klimakteriet och bidra till hormonell balans.

Minnes- och koncentrationsutmaningar under klimakteriet

Klimakteriet kan leda till problem med minnet, koncentrationen och de kognitiva funktionerna. Varför? Östrogen reglerar hjärnans funktioner, inklusive minne, inlärning och kognition. När östrogennivåerna sjunker under klimakteriet kan hjärnans förmåga att upprätthålla dessa funktioner påverkas, vilket leder till minnesförlust och koncentrationssvårigheter. Great Earth's “Kom-ihåg-paketet” är utformat för att hjälpa till att lösa dessa symptom. Detta paket innehåller följande:

 • B-komplex 100: Hjälper hjärnan att fungera normalt
 • Q10: Viktigt för kroppens energiproduktion.
 • Lecitin: Viktigt för minne, koncentration och inlärning.

Dessa vitaminer kan bidra till att stödja mental skärpa under denna övergångsfas. Paketet hittar du här: LÄNK

Träningstips för klimakteriet

Regelbunden motion är viktigt för att minska klimakteriebesvären och öka det allmänna välbefinnandet. Motion och kost för att hantera klimakteriet kan omfatta:

 • Aerobisk träning (promenader, simning, cykling): Kardiovaskulära aktiviteter hjälper till att hantera vikten, minska stress och förbättra humöret.
 • Styrketräning (vikter, motståndsband): Att bygga upp muskelmassa kan öka ämnesomsättningen och främja benhälsan.
 • Balans och flexibilitet (yoga, pilates, stretching): Dessa övningar kan förbättra hållningen, minska stress och öka ledrörligheten.

För att hålla dig motiverad kan du hitta en träningsrutin som du tycker om och överväga att gå med i en gruppklass eller ta med dig en träningskompis som stöd.

Allmänna livsstilstips

Förutom kost och motion kan andra livsstilsförändringar hjälpa till att minska klimakteriebesvären:

Sömn: Skapa en rutin vid sängdags, begränsa skärmtiden. Att prioritera sömnkvalitet kan hjälpa till att hantera trötthet och humörförändringar.

Stresshantering: Meditation och andningsövningar kan minska symptom på stress samt minska humörsvängningar och främja bättre sömn.

Läkarundersökningar: Var proaktiv när det gäller din hälsa och gör kontroller om du upplever problem och diskutera dessa med din vårdgivare.

Tillskott för att minska symtom på klimakteriet

Join the support club

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 50 SEK att handla för!

 • Ta del av nyheter
 • Inspiration och expertens tips
 • Guider för välmående
 • Speciella erbjudanden

Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med vår Integritetspolicy Du kan när som helst avregistrera dig från vårt nyhetsbrev.

Sociala medier
Copyright © 2024, Great Earth Scandinavia AB.
logotype medlem i svensk egenvårdlogotype certifierad för self care