Säker betalning – Snabb leverans – Fri frakt från 300kr

Great earth-logga

Agneta Sjödin: "Jag som var så ung kunde ju inte vara i klimakteriet"

Artikelbild

En av våra allra populäraste programledare Agneta Sjödin vill, efter att själv ha drabbats av ett mycket jobbigt klimakterium hjälpa till att öka medvetenheten om hur omvälvande denna period i livet kan vara för många kvinnor.

Agneta Sjödin var 49 år när en rad olika fysiska och psykiska förändringar av kroppen började ske utan att hon först förstod varför. Kraftiga vallningar, humörsvängningar, viktuppgång och hudförändringar var några av dessa.

– Jag var absolut inte förberedd på att allt detta skulle ha något med klimakteriet att göra, utan tänkte mer – med mitt lite flummiga sätt att se på världen – att det kanske kunde handla om energihöjningar eller något sådant. Och när en av mina vänner påpekade att det nog hade med övergångsåldern att göra blev jag nästan förolämpad! Klimakteriet förknippade jag med gamla tanter och jag som var så ung kunde ju inte vara i klimakteriet, berättar hon med ett leende.

“Jag kände inte igen mig själv”

Agneta har alltid försökt att äta och leva nyttigt och tränat mycket, framför allt löpning och styrketräning, men när klimakteriebesvären var som värst påverkades hela hennes tillvaro och allt blev tungt.

– Jag svettades mycket på nätterna, vilket innebar att jag sov dåligt och att mitt humör påverkades otroligt negativt. Och när jag tränade kunde jag få kopiösa svettningsattacker och det gjorde ju att det kändes jättejobbigt att träna. Tidigare hade jag aldrig haft problem med huden, men nu fick jag helt plötsligt en massa akne. Min kropp förändrades också och till slut var det som om jag inte kände igen mig själv i allt detta nya – det var liksom inte jag längre, utan nån gammal och trött tant.

Men när Agneta väl accepterat att det faktiskt var klimakteriet som gjort sitt intåg, fick hon – tack vare sin gynekolog, som var väl insatt i klimakterieproblem – dock snabbt hjälp och hon inledde en hormonbehandling.

– Vallningarna försvann nästan direkt och för övriga symtom tog det några månader innan jag sen började känna igen mig själv igen. Men innan jag gick till min gynekolog visste jag faktiskt inte ens om att man kunde bli så bra hjälpt av hormoner och jag är så otroligt tacksam för att jag fick rätt behandling snabbt.

I början tog hon kombinationspiller (östrogen och gestagen), men idag använder hon östrogengel och östrogenspray tillsammans med en hormonspiral, som släpper ut gulkroppshormonet lokalt i livmodern.

– Jag har tidigare i livet haft väldigt kraftiga PMS-besvär och jag upplevde att tabletterna med gestagen i inte var optimala för mig utan att jag mår bättre med kombinationen spiral och gel/spray i stället.

“Vi har alla ett ansvar att prata om klimakteriet”

Att Agneta inte kände till så mycket om de olika behandlingar som finns för klimakteriebesvär var trots allt kanske inte så konstigt. Vid den här tiden – som ju dock bara var för ungefär tre år sedan – pratades det inte särskilt mycket om klimakteriet överhuvudtaget, och än mindre om vad man kan göra åt de olika besvären, något som hon idag beklagar.

– Jag tänker mycket på alla åren med min svåra PMS och att jag verkligen hade önskat att man hade pratat om sådana problem mer öppet när det var som värst för mig. Och därför känner jag som så att jag – som nu själv har gått igenom ett jobbigt klimakterium – har ett slags ansvar för att prata om detta nu. Kanske kan det faktum att jag är öppen och berättar om klimakteriet och hur det drabbade mig förhoppningsvis hjälpa andra kvinnor att förstå vad som händer i deras kroppar och att de verkligen inte är ensamma med sina besvär. Och jag hoppas att alla kvinnor vågar – och har möjlighet – att söka vård för sina besvär, för ingen ska behöva må som jag gjorde när det var som värst, konstaterar hon avslutningsvis.

 

Till huvudsidan om klimakteriet

Till produkter för klimakteriebesvär

 

Join the support club

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 50 SEK att handla för!

  • Ta del av nyheter
  • Inspiration och expertens tips
  • Guider för välmående
  • Speciella erbjudanden

Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med vår Integritetspolicy Du kan när som helst avregistrera dig från vårt nyhetsbrev.

Sociala medier
Copyright © 2024, Great Earth Scandinavia AB.
logotype medlem i svensk egenvårdlogotype certifierad för self care