Fri frakt från 250 kr inom Sverige – snabb leverans

Great earth-logga

Kan man äta sig ur krisen?

Artikelbild

Att äta rätt, gott och lagom kan vara svårt nog som det är – och hormonförändringarna som klimakteriet medför gör det inte direkt lättare. Här har vi sammanställt några övergripande tips som du kan tänka på.

 

Reglera mängden kolhydrater 

Genom att reglera mängden kolhydrater kan du hjälpa till att hålla insulinet på en låg nivå och bibehålla din metabolism. Kolhydraterna du äter omvandlas till glukos som höjer insulinnivån och för att sänka dessa nivåer och reversera insulinresistens – sluta äta socker och kolhydratrik mat som ris, potatis, bröd, pasta och bakverk som snabbt omvandlas till socker i kroppen. När insulinet ligger på en låg nivå kan din kropp komma åt ditt lagrade fett och använda det som bränsle. 

Ät tillräckligt med protein

Ät tillräckligt med protein vilket hjälper dig bibehålla din fettfria muskelmassa. Att tillsätta ett ägg till måltiden är ett enkelt sätt att öka proteinintaget. 

Prova periodisk fasta

Att få in en period av fasta på dygnet håller insulinet på en låg nivå under längre period. Det kan vara så enkelt som att du inte äter frukost. När du äter lågkolhydratkost är det enklare att hoppa över måltider. Tidsbegränsat ätande (eller periodisk fasta) kan hjälpa dig bränna lagrat fett och minska insulinresistens. 

Ät med måtta

Särskilt när det kommer till allt kul (snacks, nötter, alkohol). För kvinnor i klimakteriet är det viktigt att hålla ett öga på mat och dryck som inte är så näringstät: var försiktig med LCHF-efterrätter, fettbomber, fettkaffe, MCT-olja, alkohol, frukt med lågt kolhydratinnehåll samt nötter. Om du verkligen kämpar, försök utesluta mejeriprodukter som ost och grädde. Att förstå hungersignalerna är också till hjälp för att kontrollera överkonsumtion. 

Unna dig

Låt inte alla måsten ta bort allt det fina och goda livet. Ibland måste du också bryta mot dieten – drick en kvällskaffe eller unna dig ett glas vin. Vi är ju trots allt människor. 


 

Under övergången till klimakteriet, och därefter, börjar hormonet östrogen minska vilket påverkar din ämnesomsättning negativt. Dessa förändringar kan också påverka dina kolesterolnivåer och hur din kropp smälter kolhydrater. Många kvinnor upplever symptom som värmevallningar och sömnsvårigheter under denna period, men förändringar i kosten kan hjälpa till att lindra besvären.

 

Till huvudsidan om klimakteriet

Till produkter för klimakteriebesvär

 

Join the support club

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 15% på ditt första köp! Sen kan du ta del av spännande nyheter, sköna tips och speciella erbjudanden.
So, don’t be a stranger, friend!

Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med vår Integritetspolicy Du kan när som helst avregistrera dig från vårt nyhetsbrev.

Sociala medier
Copyright © 2020, Great Earth Scandinavia AB.
Klarnalogga VISA-logga Mastercard-logga Postnordlogga