Säker betalning – Snabb leverans – Fri frakt från 300kr

Great earth-logga

Vilka kosttillskott behöver du som vegetarian eller vegan?

Artikelbild

Kosttillskott för vegetarianer och veganer: Allt du behöver veta

Att följa en vegetarisk eller vegansk kost kan ge många hälsofördelar, men det kan också innebära att du riskerar att få brist på vissa viktiga näringsämnen. I den här artikeln får du en komplett guide till de kosttillskott som kan vara nödvändiga för vegetarianer och veganer.

Vilka näringsämnen riskerar vegetarianer och veganer att få brist på?

Även om en välplanerad vegetarisk eller vegansk kost kan ge alla de näringsämnen du behöver, finns det vissa som du bör vara extra uppmärksam på:

 • Vitamin B12: Vitamin B12 finns främst i animaliska produkter, och vegetarianer och veganer kan behöva ta ett B12-tillskott för att undvika brist.
 • D-vitamin: D-vitamin bildas i huden när den utsätts för solljus, men vegetarianer och veganer kan behöva ett tillskott under vintermånaderna eller om de inte får tillräckligt med solljus.
 • Järn: Järn finns i både animaliska och vegetabiliska livsmedel, men järnet från växtkällor absorberas inte lika bra av kroppen. Vegetarianer och veganer kan behöva äta järnrika livsmedel i kombination med C-vitamin för att optimera absorptionen.
 • Omega-3 fettsyror: Omega-3 fettsyror finns främst i fet fisk, och vegetarianer och veganer kan behöva ta ett tillskott av omega-3 från växtkällor som alger eller linfrön.
 • Zink: Zink finns i både kött och vegetabiliska livsmedel, men zink från växtkällor absorberas inte lika bra av kroppen. Vegetarianer och veganer kan behöva äta zinkrika livsmedel i kombination med fytater för att optimera absorptionen.
 • Kalcium: Kalcium finns i mejeriprodukter och gröna bladgrönsaker. Veganer kan behöva ta ett kalciumtillskott för att se till att de får tillräckligt med kalcium.

Vilka kosttillskott bör vegetarianer och veganer ta?

Det är viktigt att konsultera en läkare eller dietist för att få individuella råd om kosttillskott, eftersom behoven kan variera beroende på ålder, kön, kost och allmän hälsa. Generellt sett kan följande kosttillskott vara till hjälp för vegetarianer och veganer:

 • Vitamin B12-tillskott: Ett B12-tillskott på 10-25 mikrogram per dag rekommenderas vanligtvis för vegetarianer och veganer.
 • D-vitamintillskott: Ett D-vitamintillskott på 10-20 mikrogram per dag kan behövas under vintermånaderna eller om du inte får tillräckligt med solljus.
 • Järntillskott: Ett järntillskott på 10-18 mg per dag kan behövas, speciellt för kvinnor i fertil ålder. Kombinera järn med C-vitamin för bättre absorption.
 • Omega-3 tillskott: Ett omega-3 tillskott på 250-500 mg per dag från växtkällor kan vara till hjälp.
 • Zinktillskott: Ett zinktillskott på 10-15 mg per dag kan behövas. Kombinera zink med fytater för bättre absorption.
 • Kalciumtillskott: Ett kalciumtillskott på 500-1000 mg per dag kan behövas för veganer.

Produkter vi rekommenderar för dig som är vegan/vegetarian - Great Earth

Great Earth har alla produkter du kan behöva för att få i dig rätt näring. Att följa en vegetarisk eller vegansk kost kan vara ett hälsosamt val, men det är viktigt att vara medveten om risken för näringsbrister. Genom att ta rätt kosttillskott och äta en varierad och näringsrik kost kan vegetarianer och veganer få i sig alla de näringsämnen de behöver för att må bra.

Vitamin B12-tillskott: Ett B12-tillskott på 10-25 mikrogram per dag rekommenderas vanligtvis för vegetarianer och veganer.

Järntillskott: Ett järntillskott på 10-18 mg per dag kan behövas, speciellt för kvinnor i fertil ålder. Kombinera järn med C-vitamin för bättre absorption.

Omega-3 tillskott: Ett omega-3 tillskott på 250-500 mg per dag från växtkällor kan vara till hjälp.

Produkter för veganer

Join the support club

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 50 SEK att handla för!

 • Ta del av nyheter
 • Inspiration och expertens tips
 • Guider för välmående
 • Speciella erbjudanden

Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med vår Integritetspolicy Du kan när som helst avregistrera dig från vårt nyhetsbrev.

Sociala medier
Copyright © 2024, Great Earth Scandinavia AB.
logotype medlem i svensk egenvårdlogotype certifierad för self care