Säker betalning – Snabb leverans – Fri frakt från 300kr

Great earth-logga

Allt du behöver veta om Probiotika

Artikelbild

Probiotika har blivit en het trend inom hälsan och välmående, och det finns goda skäl till det. Dessa mikroorganismer, som oftast kommer i form av tillskott eller livsmedel, kan ha en mängd hälsofördelar, särskilt för mag- och tarmhälsan. Men vad är egentligen probiotika och hur kan de gynna dig? Här är allt du behöver veta om dessa magens mirakelarbetare.

 

Vad är probiotika?

Probiotika är levande mikroorganismer, främst bakterier och vissa jästsvampar, som ger hälsofördelar när de konsumeras i tillräckliga mängder. Dessa "vänliga" bakterier lever främst i vår mage och tarm och spelar en avgörande roll för matsmältningen, immunförsvaret och många andra kroppsfunktioner.

 

Hur fungerar probiotika?

Probiotika verkar genom att etablera sig i tarmfloran och konkurrera med skadliga bakterier om näring och utrymme. De producerar också ämnen som skapar en ogynnsam miljö för de dåliga bakterierna att växa. Dessutom kan probiotika stödja immunförsvaret genom att interagera med immunceller i tarmen och minska inflammation.

Hälsofördelar med probiotika

  1. Förbättrad matsmältning: Probiotika hjälper till att bryta ned maten vi äter och främjar en sund tarmfunktion. De kan lindra symtom som uppblåsthet, gasbildning och förstoppning.
  2. Stärkt immunförsvar: Genom att reglera immunförsvaret och minska inflammationen kan probiotika bidra till att förebygga infektioner och sjukdomar.
  3. Mental hälsa: Forskning har visat att tarmhälsa kan påverka humör och kognition. Probiotika kan bidra till att minska ångest och depression genom att påverka tarm-hjärnaxeln.
  4. Skydd mot antibiotikarelaterade biverkningar: Eftersom antibiotika kan förstöra både dåliga och goda bakterier i tarmen kan probiotika användas för att återställa balansen och minska risken för biverkningar som diarré och magbesvär.

 

Hur man får i sig probiotika

Probiotika finns i en mängd olika livsmedel och tillskott. Yoghurt, kefir, surkål, kimchi och kombucha är några exempel på probiotikarika livsmedel. För de som föredrar tillskott finns probiotikakapslar, tabletter och pulver tillgängliga.

 

Viktiga överväganden

Probiotika är små men kraftfulla hjälpare när det gäller att upprätthålla en sund mage och tarm. Genom att inkludera probiotikarika livsmedel i din kost eller ta probiotikatillskott regelbundet kan du stödja din matsmältning, stärka ditt immunförsvar och främja övergripande hälsa och välbefinnande.

Join the support club

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 50 SEK att handla för!

  • Ta del av nyheter
  • Inspiration och expertens tips
  • Guider för välmående
  • Speciella erbjudanden

Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med vår Integritetspolicy Du kan när som helst avregistrera dig från vårt nyhetsbrev.

Sociala medier
Copyright © 2024, Great Earth Scandinavia AB.
logotype medlem i svensk egenvårdlogotype certifierad för self care