Säker betalning – Snabb leverans – Fri frakt från 300kr

Great earth-logga

De bästa kosttillskotten: Din ultimata guide

Artikelbild

I en värld där hälsa är en prioritet, men tiden är knapp, har kosttillskott blivit oumbärliga allierade i vår strävan efter välbefinnande och optimal prestation. Ibland kan det dock vara svårt att få i sig tillräckligt med närings genom enbart vår kost. Därför kan kosttillskott vara ett bra komplement för att säkerställa att kroppen får i sig de näringsämnen den behöver. I denna guide har vi samlat de bästa kosttillskotten för träning och hälsa, framtaget tillsammans med vår produkt och kvalitetssexpert Rebecca Hedström.

 

Vår omfattande guide täcker ett brett spektrum av kosttillskott, från de som boostar din träning till de som förbättrar ditt generella välmående. Vi guidar dig genom de bästa valen, oavsett dina specifika behov eller mål.

 

Vad behöver du?

För att få en bättre guidning i vad just du behöver för kosttillskott utifrån dina behov så rekommenderar vi vårt behovstest. Det tar max 5 minuter att göra och du får en personlig rekommendation utifrån dina behov och mål.

Gör vårt behovstest HÄR!

Vilka är de bästa kosttillskotten?

Vitaminer och mineraler för rätt behov och som faktiskt fungerar

Behovet av specifika kosttillskott skiftar självklart mellan individer och kan även ändras under olika skeden i livet. För att verkligen skräddarsy kosttillskott efter personliga behov är det idealiskt att utgå från en näringsanalys eller liknande utvärderingsmetoder. Dessa hjälper till att identifiera individuella näringsbrister och behov. Trots detta finns det fundamentala näringskrav som är gemensamma för nästan alla. Det är utifrån dessa universella behov som vår rekommenderade lista är framtagen; den erbjuder en grundläggande näringsbas som passar majoriteten. Vi listar nedan de bästa vitaminer och mineralerna utifrån olika behov.

Bästa kosttillskotten för män

Att hitta de rätt kosttillskotten kan göra en stor skillnad i en mans hälsa och välmående. Här är de fem viktigaste kosttillskotten som rekommenderas för män, med tanke på deras unika näringsbehov och de vanligaste näringsbristerna.

Omega-3

Viktigt för: Hjärthälsa, kognitiv funktion, och inflammation. Omega-3, särskilt EPA och DHA, stödjer kardiovaskulär hälsa och kan hjälpa till att minska risken för hjärtsjukdomar.

Vitamin D

Viktigt för: Benhälsa, muskelfunktion, och immunförsvaret. Många män lider av vitamin D-brist, särskilt de som spenderar mycket tid inomhus, vilket gör detta till ett kritiskt tillskott.

Magnesium

Viktigt för: Energi, muskel- och nervfunktion, samt sömnkvalitet. Magnesium är ett mineral som många är bristfälliga i och är avgörande för över 300 biokemiska reaktioner i kroppen.

Zink

Viktigt för: Immunsystemet, sårläkning, och testosteronproduktion. Zink är särskilt viktigt för mäns fertilitet och sexuell hälsa, samt för att upprätthålla en hälsosam immunfunktion.

Protein

Viktigt för: Muskeltillväxt och återhämtning. Även om detta inte är ett näringsämne i strikt mening, är ett högkvalitativt proteinpulver ett utmärkt komplement för män som tränar regelbundet, för att säkerställa tillräckligt proteinintag för muskelreparation och tillväxt.

 

Bästa kosttillskotten för kvinnor

För kvinnor kan rätt kosttillskott erbjuda stöd för unika näringsbehov och bidra till ökat välmående och hälsa. Här är de fem viktigaste kosttillskotten som kvinnor bör överväga:

Järn

Viktigt för: Bildning av röda blodkroppar och förebyggande av järnbristanemi, särskilt för kvinnor i fertil ålder som förlorar järn under menstruationen. Järn är också avgörande för energinivåer och immunfunktion.

Folsyra (Folat)

Viktigt för: Kvinnor som planerar graviditet eller är gravida, då folsyra bidrar till att minska risken för neuralrörsdefekter hos fostret. Det är även viktigt för DNA-syntes och nybildning av celler.

Kalcium

Viktigt för: Benhälsa, för att förebygga benskörhet, en sjukdom som kvinnor är särskilt utsatta för, särskilt efter menopausen. Kalcium spelar även en roll i nervsignalering och muskelfunktion.

Vitamin D

Viktigt för: Absorption av kalcium och främjande av benhälsa, samt stöd till immunsystemet. Många kvinnor lider av vitamin D-brist, vilket kan leda till en rad hälsoproblem, inklusive ökad risk för benskörhet.

Omega-3

Viktigt för: Hjärthälsa, kognitiv funktion och att minska inflammation. Omega-3, särskilt EPA och DHA, är viktiga för kvinnor för att stödja hjärthälsan och kan även bidra till att lindra symptom på PMS och menopaus.

 

Bästa kosttillskotten för träning, återhämtning och muskelbyggnad

För att maximera dina träningsresultat är rätt kosttillskott avgörande. De kan förbättra prestation, återhämtning och muskeltillväxt.

Protein

Viktigt för: Muskelreparation och tillväxt. Efter träning behöver musklerna protein för att reparera de mikroskador som uppstår under träningen och för att bygga upp ny muskelmassa. Whey protein är särskilt populärt för dess snabba absorption, men det finns även andra former som kasein (som absorberas långsammare och kan vara fördelaktigt att ta innan läggdags) och vegetabiliska alternativ för de som inte konsumerar animaliska produkter.

Kreatin

Viktigt för: Ökad muskelstyrka och uthållighet. Kreatin är ett av de mest forskade och bevisat effektiva tillskotten för att öka muskelmassa och styrka. Det fungerar genom att öka tillgången på kreatinfosfat, en molekyl som hjälper till att snabbt återgenerera ATP (adenosintrifosfat), vilket är den primära energikällan för kortvarig, intensiv fysisk aktivitet.

Magnesium

Viktigt för: Återhämtning efter träning då det hjälper till med muskelavslappning och förebygger kramper genom att reglera muskelsammandragningar. Det stöder energiåtervinning genom att aktivera ATP, vilket är essentiellt för att återställa energinivåer. Magnesium är även viktigt för proteinsyntes, vilket främjar muskelreparation och tillväxt. Slutligen bidrar det till att upprätthålla elektrolytbalansen, vilket är kritiskt för kroppens övergripande funktion efter fysisk aktivitet.

 

Kosttillskott mot PMS

För att hantera symtom på premenstruellt syndrom (PMS) effektivt, finns det specifika kosttillskott som kan erbjuda lindring och stöd. Här är de viktigaste kosttillskotten som kan hjälpa till vid PMS.

Magnesium

Viktigt för: Att lindra kramp och andra PMS-relaterade symtom som humörsvängningar och trötthet. Magnesium kan hjälpa till att avslappna musklerna och minska svårighetsgraden av kramper, samtidigt som det bidrar till bättre sömnkvalitet.

Vitamin B6

Viktigt för: Att förbättra humör och minska symtom som irritabilitet och humörsvängningar. Vitamin B6 spelar en roll i produktionen av neurotransmittorer som serotonin och dopamin, vilket kan bidra till att höja humöret och minska obehag associerat med PMS.

Omega-3

Viktigt för: Att minska inflammation och bidra till att lindra smärta och känslighet som ofta förekommer under PMS. Omega-3, har visat sig ha en positiv effekt på humör och kan minska intensiteten i symtom som depression och aggressivitet under PMS.

PMS Balance

Vår PMS Balance är speciellt framtagen för kvinnans hormonella balans och för att bidra till ökat välbefinnande under menstruationscykeln. PMS Balance innehåller nattljusolja som bidrar till att bibehålla normal hormonbalans, salvia som bidrar till välbefinnande under menstruationen, vitamin B6 som bidrar till att reglera hormonaktiviteten samt Dong Quai som även kallas för "kvinnlig ginseng". Den innehåller även krom som kan hjälpa dig tackla ökat sötsug under PMS, då krom bidrar till att bibehålla normala blodsockernivåer.

De bästa kosttillskotten

Join the support club

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 50 SEK att handla för!

  • Ta del av nyheter
  • Inspiration och expertens tips
  • Guider för välmående
  • Speciella erbjudanden

Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med vår Integritetspolicy Du kan när som helst avregistrera dig från vårt nyhetsbrev.

Sociala medier
Copyright © 2024, Great Earth Scandinavia AB.
logotype medlem i svensk egenvårdlogotype certifierad för self care