Säker betalning – Snabb leverans – Fri frakt från 300kr

Great earth-logga

Hur kan olika typer av träning förbättra din hälsa och humör?

Artikelbild

Träning är en viktig aspekt för att bibehålla hälsa och välbefinnande. Det hjälper oss inte bara att hålla oss i form fysiskt, utan det har också en effekt på vårt mentala och känslomässiga tillstånd. Så i den här artikeln kommer vi att prata om olika träningspass som kan hjälpa till att förbättra både din hälsa och ditt humör.

Sambandet mellan träning och humör

Motion har kopplats till förbättrat humör. När vi ägnar oss åt fysisk aktivitet frisätter våra kroppar endorfiner, som är naturliga kemikalier som främjar känslor av välbehag och minskar stress. Dessutom bidrar motion till att öka produktionen av serotonin och dopamin, neurotransmittorer som är kända för sin roll när det gäller att reglera humöret och främja en känsla av välbefinnande. Därmed, låt oss kika närmre på olika träningsövningar du kan testa.

Aeroba övningar

Aeroba övningar, även kända som konditionsövningar, fokuserar på att öka hjärtfrekvensen och förbättra den kardiovaskulära konditionen. De involverar vanligtvis en stadig rytm och använder stora muskelgrupper. Tänk på att ta en rask promenad, springa, cykla, simma eller till och med dansa. Aeroba övningar kan bidra till att förbättra hjärthälsan, öka lungkapaciteten och förbättra uthålligheten. Om du vill ge konditionsträningen en chans är ett vanligt förslag att sikta på ca 150 minuters måttlig aktivitet eller 75 minuters mer kraftfull träning varje vecka.

Övningar för styrketräning

Styrketräning, även känt som motstånds- eller viktträning, innebär att man använder motstånd för att bygga upp styrka, uthållighet och muskelmassa. Dessa övningar involverar vanligtvis användning av vikter, motståndsband eller kroppsviktsövningar. Exempel på styrketräningsövningar är tyngdlyftning, armhävningar, knäböj och utfall. Styrketräning kan bidra till att öka bentätheten och förbättra muskeltonus och styrka.

Övningar för ökad rörlighet

Flexibilitetsövningar fokuserar på att förbättra rörelseomfånget och flexibiliteten i våra muskler och leder. Exempel på rörlighetsövningar är stretchövningar, yogapositioner och pilatesrörelser. Regelbunden användning av flexibilitetsövningar kan leda till förbättrad hållning, minskad muskelspänning, ökad avslappning och bättre balans. Du kan införliva flexibilitetsövningar i din rutin genom att ägna några minuter dagligen åt att stretcha större muskelgrupper och hålla stretchen i minst 15-30 sekunder.

Balansövningar

Balansövningar är specifikt inriktade på kroppens förmåga att bibehålla stabilitet och jämvikt. Dessa övningar är särskilt viktiga för äldre vuxna, eftersom de hjälper till att förbättra koordinationen. Exempel på balansövningar är att stå på ett ben, gå från häl till tå och yoga-balansövningar. Regelbunden träning av balansövningar kan öka bålstyrkan, förbättra hållningen och främja bättre stabilitet. Integrera balansövningar i din rutin genom att inkludera dem i dina uppvärmnings- eller nedvarvningspass.

Bra Mind-Body övningar

Så kallade Mind-Body-övningar fokuserar på sambandet mellan sinne och kropp och betonar vikten av mindfulness, andningskontroll och kroppsmedvetenhet. Exempel på kropps- och sinnesövningar är yoga, tai chi och pilates. Dessa övningar främjar avslappning, mental klarhet och stressreducering samtidigt som de bidrar till att förbättra flexibilitet, styrka och balans. Sinnesövningar kan införlivas i din rutin genom att delta i klasser eller följa onlinehandledning som tillgodoser din nivå av erfarenhet och intresse.

Att utforska olika typer av övningar kan vara en transformativ resa mot förbättrad hälsa och humör. Aeroba övningar förbättrar konditionen, styrketräning förbättrar muskelstyrkan, flexibilitetsövningar förbättrar rörelseomfånget, balansövningar främjar stabiliteten och kropps- och sinnesövningar skapar en koppling mellan kropp och själ.

Omfamna variation och hitta glädje i processen att upptäcka vilka typer av övningar som resonerar med dig. Kom också ihåg att börja långsamt, lyssna på din kropp och gradvis öka intensiteten och varaktigheten av dina träningspass. Med konsekvens och engagemang kan du skapa en träningsrutin som inte bara gynnar din fysiska hälsa utan också ger dig enorm lycka och tillfredsställelse.

 

Tillskott för träning

Join the support club

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 50 SEK att handla för!

  • Ta del av nyheter
  • Inspiration och expertens tips
  • Guider för välmående
  • Speciella erbjudanden

Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med vår Integritetspolicy Du kan när som helst avregistrera dig från vårt nyhetsbrev.

Sociala medier
Copyright © 2024, Great Earth Scandinavia AB.
logotype medlem i svensk egenvårdlogotype certifierad för self care