Säker betalning – Snabb leverans – Fri frakt från 300kr

Great earth-logga

Så förbättrar du din sömn

Artikelbild

Svårt att sova? Fortfarande trött fast du fått mer än tillräckligt med skönhetssömn? Sömnen spelar en viktig roll i din återhämtning. Enstaka nätter där sömnen inte är på topp har ingen skadlig inverkan, men ett mönster av sena nätter eller dålig sömn kan påverka dina energinivåer. Vi reder ut de bästa sätten för att du ska få ut det bästa av din zzz!

Tecken på att du sover dåligt

Att sova dåligt då och då är helt normalt, det händer även den bästa. Men börjar du märka att energinivåerna tryter fastän du sover länge, kan det vara kvalitén på sömnen som behöver bli bättre. Om du upplever att det ofta tar mer än 45 minuter för dig att somna på kvällen, att du vaknar en eller flera gånger och har svårt att somna om, eller att du vaknar tidigt på morgonen utan att känna dig pigg, kan det vara tecken på att din sömnkvalité inte är tipptopp.

Orsaker till dålig sömn

Det finns många faktorer som kan påverka din sömn. Den vanligaste orsaker till att din skönhetssömn blir störd är stress. När du utsätts för långvarig stress ställer kroppen om sig till vakenhet, vilket påverkar nervsystemet. Något som gör det svårt att varva ner. Det kan även göra att du sover ytligt och inte hamnar i REM-sömn. Andra bovar som kan ligga bakom dålig sömn är oljud i sovrummet såsom snarkningar eller förbipasserande trafik, eller konsumtion av koffein på eftermiddagar och kvällar.

7 steg till bättre sömn

Så vad kan du göra för att få till den där riktigt goa sömnen? Vi har samlat våra 7 bästa tips på hur du kan optimera din zzz och vakna pigg och fräsch varje dag!

1.Minska stress. Enklare sagt än gjort. Men genom att hantera stressen i ditt liv, kommer sömnen att ge med sig.

2.Motionera regelbundet. Att röra på dig behöver inte betyda att du spenderar flera timmar på gymmet. Det räcker med att försöka få in mer rörelse i vardagen, som en promenad under lunchen.

3.Ta det lugnt innan läggdags. När sömnen börjar vankas är det inte optimalt att springa ett maraton eller storstäda huset. Fokusera istället på avslappnande aktiviteter, såsom en bra bok eller din favoritpodd.

4.Slå på mysbelysningen! Undvik starka ljus och för mycket belysning på kvällen. Tänd istället ett par mysiga lampor. Hög mysfaktor = bra sömn.

5.Undvik koffein för sent på kvällen. Stort fan av eftermiddagskaffe? Det kan vara dags att fundera på att offra den för en annan dryck. Alternativt byta till koffeinfritt!

6.Låt sovrummet vara till för sömn. Att jobba från sängen kan låta lockande, men för att kroppen ska ställa in sig på att sängen = sömn, kan det vara bra att låta sängen vara till för just det. Försök att inte jobba eller plugga i varken säng eller sovrum.

7.Ta ett tillskott för sömn. Det är inget fel att behöva lite hjälp på traven med att varva ner. Prova att tillsätt exempelvis magnesium eller ashwagandha. För en riktigt bra cocktail innan läggdags, prova vår Bedtime, fylld med GABA, Magnesium och Citronmeliss för en god natts sömn!

 

Produkter för sömn

Join the support club

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 50 SEK att handla för!

  • Ta del av nyheter
  • Inspiration och expertens tips
  • Guider för välmående
  • Speciella erbjudanden

Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med vår Integritetspolicy Du kan när som helst avregistrera dig från vårt nyhetsbrev.

Sociala medier
Copyright © 2024, Great Earth Scandinavia AB.
logotype medlem i svensk egenvårdlogotype certifierad för self care