Säker betalning – Snabb leverans – Fri frakt från 300kr

Great earth-logga

Vad orsakar sömnproblem och hur kan du förbättra din sömn?

Artikelbild

Att sova gott är av stor vikt för vår hälsa och välbefinnande eftersom det har stor betydelse för vårt fysiska, mentala och känslomässiga välbefinnande. I den här artikeln ska vi dyka ner i vanliga sömnproblem och hur de kan påverka vår vardag. Framförallt går vi igenom hur man genom att omfamna en hälsosam livsstil kan förbättra sin sömnkvalitet.

Externa faktorer som bidrar till sömnproblem

Olika externa faktorer kan bidra till sömnproblem. Sömnmiljön spelar en viktig roll för sömnkvaliteten - en oskön säng, störningar från buller, felaktig belysning eller obekväm temperatur kan leda till rastlös sömn. Störande sömnscheman, t.ex. nattskift eller oregelbundna arbetstider, kan också påverka den rytmen negativt och leda till sömnproblem. Vissa upplever också att elektroniska apparater kan störa sömnen.

Livsstilsfaktorer som påverkar sömnkvaliteten

Flera livsstilsfaktorer kan påverka sömnkvaliteten. Dålig sömnhygien och rutiner vid sänggåendet, till exempel inkonsekventa sömnscheman, kan göra det svårare att somna och vakna upp och känna sig utvilad. Konsumtion av stimulerande ämnen som koffein och nikotin nära sänggåendet kan också störa sömnen, medan alkohol kan störa sömnmönstret och leda till dålig sömnkvalitet. Stress och ångest är också vanliga orsaker till sömnstörningar, eftersom de kan orsaka tankar som rusar iväg och hindra avslappning, vilket gör det svårt att somna eller sova djupt.

Praktisera hälsosamma sömnvanor för bättre sömnkvaitet

Att praktisera hälsosamma sömnvanor är viktigt för att uppnå en vilsam och stärkande sömn. Genom att införliva följande strategier i din dagliga rutin kan du bidra till att förbättra din sömnkvalitet:

  1. Införliva stressreducerande tekniker i din dagliga rutin för att hantera stressnivåer och främja avslappning. Mindfulnessmeditation, yoga, dagboksskrivning och regelbunden fysisk aktivitet är bara några exempel på metoder för att minska stressen som kan påverka din sömnkvalitet positivt. Att hantera stress på ett effektivt sätt hjälper dig inte bara att sova bättre på natten utan leder också till förbättringar i ditt dagliga liv och ditt välbefinnande.
  2.  Upprätta ett konsekvent sömnschema genom att gå och lägga dig och vakna vid samma tid varje dag, även på helgerna. Konsekvens hjälper till att reglera kroppens inre klocka, vilket gör det lättare att somna och vakna naturligt.
  3. Skapa en avslappnande rutin vid sänggåendet som signalerar till din kropp att det är dags att varva ner för sömn. Din rutin kan innehålla lugnande aktiviteter som att läsa en bok, ta ett varmt bad, lyssna på mjuk musik eller göra djupa andningsövningar. Dessa aktiviteter hjälper till att föra in din kropp i ett avslappnat tillstånd, vilket gör det lättare att glida iväg och somna.

Great Earth´s Bedtime - kosttillskott för sömnen

Great Earth's Bedtime är framtaget specifikt för att hjälpa till att främja bättre sömn. Detta tillskott innehåller ingredienser som hjälper till att stödja avslappning och hjälpa till att förbättra sömnkvaliteten. Genom att införliva Bedtime i din nattliga rutin kan du hjälpa till att ta itu med några av de faktorer som bidrar till sömnproblem och uppleva en mer vilsam nattsömn.

Sammanfattningsvis kan man säga att olika faktorer kan bidra till sömnproblem, allt från yttre faktorer, som sömnmiljön och exponering för elektroniska apparater, till livsstilsfaktorer, som dålig sömnhygien, konsumtion av stimulerande medel och stress. Det är viktigt att känna igen dessa faktorer för att förbättra sömnkvaliteten.

Testa de nämnda metoderna och gör dig redo att skapa regelbundna sömnscheman, lugnande ritualer vid sänggåendet och praktiska tekniker för att minska stressen, så att du får en föryngrande sömn och förbättrad energi, humör och välbefinnande i vardagen. Det kan även vara värt att testa kosttillskott och se om det är något som kan bidra till sömnen. 

Kosttillskott för sömnen

Join the support club

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 50 SEK att handla för!

  • Ta del av nyheter
  • Inspiration och expertens tips
  • Guider för välmående
  • Speciella erbjudanden

Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med vår Integritetspolicy Du kan när som helst avregistrera dig från vårt nyhetsbrev.

Sociala medier
Copyright © 2024, Great Earth Scandinavia AB.
logotype medlem i svensk egenvårdlogotype certifierad för self care