Säker betalning – Snabb leverans – Fri frakt från 300kr

Great earth-logga

Guiden för mat som är bra för magen

Artikelbild

Finns det egentligen något som är mer besvärligt än en mage i obalans? Magen är en viktig del av ditt immunförsvar och spelar stor roll i ditt mående. För att du ska få i dig alla viktiga näringsämnen som du behöver för att vara pigg, glad och frisk, behöver magen vara i balans. Men det är ju ofta lättare sagt än gjort. Magen lever sitt egna lilla liv och kan ställa till det rejält om man inte ger den vad den behöver. 

 

 

Hitta vad som fungerar för dig

Att veta vad som är bra för magen är lite av en djungel. Vart man än vänder sig, vimlar det av tips om dieter, juicer och recept. Ofta motsäger de varandra och det är svårt att veta vad som stämmer och inte. Det bästa är egentligen att pröva sig fram långsamt, och lyssna in vad din egna mage tycker om och inte tycker om. Magen är lite som ett inre kretslopp, där en dålig mage har en negativ inverkan på kroppen, samtidigt som mycket stress och en ohälsosam livsstil kan påverka magen negativt. Sedan går det runt i en nedåtgående spiral, där varken du eller magen mår bra. Betyder det att det är hopplöst och att vi är dömda till ett liv med omedelbar närhet till en toalett? Självklart inte!

Magen är dock inte bara ansvarig för att smälta maten vi äter utan spelar också en avgörande roll i vårt immunförsvar och vår mentala hälsa. Att välja rätt mat för att främja en frisk mage är avgörande för att förebygga problem som uppblåsthet, matsmältningsbesvär och magkramper. I denna guide ska vi utforska mat som är bra för magen som olika dieter, maträtter och livsmedel som främjar en glad och balanserad maghälsa.

Varför är en balanserad mage viktig?

En mage i obalans kan leda till en mängd olika problem som påverkar vår övergripande hälsa. Dålig matsmältning kan leda till näringsbrist, trötthet och en generell känsla av obehag. Dessutom kan en obalanserad mage också påverka vårt immunförsvar negativt, vilket gör oss mer mottagliga för sjukdomar och infektioner. Därför är det viktigt att vi tar hand om vår mage genom att välja rätt mat och livsstilsval.

 

 

5 tips för en balanserad mage

Det finns ett par enkla saker att tänka på, som lägger en bra grund för en mage i balans. Det kan låta självklart, men det främsta handlar om vad du äter, hur mycket av det du äter, samt vilka ingredienser som hjälper mag- och tarmhälsan på traven. Tarmfloran består av massa naturliga bakterier, där varje tarmflora är unik. Därför är det viktigt att känna sig fram och se vad som fungerar för just dig. För att hjälpa din mage på traven kan detta vara bra att tänka på!

 • Ät mycket fibrer. Fibrer hjälper till att hålla igång matsmältningssystemet, samt att det håller kolesterol och blodsocker på en bra nivå. Exempel på fiberrik mat är frukt, spannmål och baljväxter. Men ta det lugnt! En ovan mage kan lätt få gaser, så börja litet och öka på allt eftersom. Att inkludera dessa livsmedel i din kost kan hjälpa till att hålla din mage i balans och främja en frisk tarmflora.
 • Konsumera mer fermenterat.Fermenterad mat, såsom surkål, kimchi och yoghurt, gör näringsämnena i maten mer tillgängliga, samt att det innehåller massa bra bakterier som tarmfloran tycker om. Probiotika är goda bakterier som finns naturligt i vissa livsmedel och kosttillskott. Att äta livsmedel som är rika på probiotika och som kan hjälpa till att främja en mer lättsam mage.
 • Magvänliga kryddor och örter. Vissa kryddor och örter har egenskaper som kan främja en hälsosam matsmältning och lindra symtom som uppblåsthet och matsmältningsbesvär. Ingefära, pepparmynta, kamomill och fänkål är alla exempel på kryddor och örter som är kända för sina magvänliga egenskaper. Att inkludera dessa kryddor och örter i din kost kan hjälpa till att främja en balanserad mage och undvika obalans i tarmfloran.
 • Långsamma kolhydrater. Kolhydrater med lågt glykemiskt index bryts långsamt ner i kroppen och ger en jämn energinivå utan att orsaka snabba blodsockerfluktuationer. Detta kan hjälpa till att förebygga energidippar och hålla blodsockernivån stabil, vilket kan bidra till en sund mage. Livsmedel som fullkornsbröd, fullkornsris, quinoa och sötpotatis är alla exempel på långsamma kolhydrater som är bra för magen.
 • Drick vatten. Om magen är obalans är det viktigt att fylla på med vätska. Se till att dricka vatten regelbundet för att magen ska må som bäst. Att dricka tillräckligt med vatten är avgörande för en frisk matsmältning eftersom det hjälper till att mjuka upp avföringen och förebygga förstoppning. Att hålla sig hydrerad är också viktigt för att upprätthålla en balanserad tarmflora och främja en sund matsmältning. Att dricka åtta glas vatten om dagen rekommenderas för att hålla din mage glad och frisk.
 • Stressa mindre. Stress kan påverka både matsmältningen och magen i stort. Uppblåsthet, magknip och förstoppning kan ofta korreleras med just stress.
 • Ät långsamt. Vissa kan spendera timmar med att äta, andra slänger i sig allt på ett par minuter. Genom att tugga långsamt och ta lite tid på dig att äta din mat, hjälper du matsmältningen på traven. Det minskar även på gaserna. Ett tips är att lägga ner besticken medan du tuggar, och ta ny mat först när du tuggat klart.

 

Mat som är bra för magen

Mediterranean.

Den medelhavsinspirerade kosten är känd för att vara rik på frukt, grönsaker, fullkorn, fisk och nyttiga fetter som olivolja och nötter. Denna kost är också känd för sina magvänliga egenskaper eftersom den främjar en sund tarmflora och kan hjälpa till att minska risken för matsmältningsbesvär och inflammatoriska tarmsjukdomar.

Low FODMAP.

FODMAP står för fermenterbara oligosackarider, disackarider, monosackarider och polyoler, vilka är kolhydrater som kan vara svåra att smälta för personer med känslig mage. En låg FODMAP-kost innebär att man begränsar intaget av dessa kolhydrater för att minska risken för uppblåsthet, gas och andra magproblem. Denna kost har visat sig vara effektiv för personer med irritabel tarm och andra matsmältningsstörningar.

Vegetarisk och vegan.

En vegetarisk eller vegansk kost, som utesluter animaliska produkter, kan vara fördelaktig för magen eftersom den är rik på fibrer och näringsämnen från frukt, grönsaker, baljväxter, nötter och frön. Dessutom kan en vegetarisk eller vegansk kost vara lättare att smälta och kan hjälpa till att minska risken för matsmältningsbesvär och andra magproblem.

Glutenfritt.

För personer med celiaki eller glutenintolerans kan en glutenfri diet vara avgörande för att främja en sund mage. Gluten är ett protein som finns i vete, korn och råg och kan orsaka allvarliga magproblem för personer med dessa tillstånd. Att undvika glutenhaltiga livsmedel och välja glutenfria alternativ kan hjälpa till att lindra symtomen och främja en balanserad mage.

 

Genom att inkludera fiberrika livsmedel, probiotika, magvänliga kryddor och örter, långsamma kolhydrater och att hålla sig hydrerad kan vi hjälpa till att hålla vår mage i balans och förebygga problem som uppblåsthet, matsmältningsbesvär och magkramper. Olika dieter kan också påverka magen på olika sätt, så det är viktigt att välja den som passar bäst för ens individuella behov och kroppstyp. En glad mage är en nyckel till ett hälsosamt och lyckligt liv.

Extra hjälp på traven? Kika in dessa!

Join the support club

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 50 SEK att handla för!

 • Ta del av nyheter
 • Inspiration och expertens tips
 • Guider för välmående
 • Speciella erbjudanden

Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med vår Integritetspolicy Du kan när som helst avregistrera dig från vårt nyhetsbrev.

Sociala medier
Copyright © 2024, Great Earth Scandinavia AB.
logotype medlem i svensk egenvårdlogotype certifierad för self care