Säker betalning – Snabb leverans – Fri frakt från 300kr

Great earth-logga

5 steg för en mage i balans

Artikelbild

Finns det egentligen något som är mer besvärligt än en mage i obalans? Magen är en viktig del av ditt immunförsvar och spelar stor roll i ditt mående. För att du ska få i dig alla viktiga näringsämnen som du behöver för att vara pigg, glad och frisk, behöver magen vara i balans. Men det är ju ofta lättare sagt än gjort. Magen lever sitt egna lilla liv och kan ställa till det rejält om man inte ger den vad den behöver. 

 

Hitta vad som fungerar för dig

Att veta vad som är bra för magen är lite av en djungel. Vart man än vänder sig, vimlar det av tips om dieter, juicer och recept. Ofta motsäger de varandra och det är svårt att veta vad som stämmer och inte. Det bästa är egentligen att pröva sig fram långsamt, och lyssna in vad din egna mage tycker om och inte tycker om. Magen är lite som ett inre kretslopp, där en dålig mage har en negativ inverkan på kroppen, samtidigt som mycket stress och en ohälsosam livsstil kan påverka magen negativt. Sedan går det runt i en nedåtgående spiral, där varken du eller magen mår bra. Betyder det att det är hopplöst och att vi är dömda till ett liv med omedelbar närhet till en toalett? Självklart inte!

 

5 tips för en balanserad mage

Det finns ett par enkla saker att tänka på, som lägger en bra grund för en mage i balans. Det kan låta självklart, men det främsta handlar om vad du äter, hur mycket av det du äter, samt vilka ingredienser som hjälper mag- och tarmhälsan på traven. Tarmfloran består av massa naturliga bakterier, där varje tarmflora är unik. Därför är det viktigt att känna sig fram och se vad som fungerar för just dig. För att hjälpa din mage på traven kan detta vara bra att tänka på!

  • Ät mycket fibrer. Fibrer hjälper till att hålla igång matsmältningssystemet, samt att det håller kolesterol och blodsocker på en bra nivå. Exempel på fiberrik mat är frukt, spannmål och baljväxter. Men ta det lugnt! En ovan mage kan lätt få gaser, så börja litet och öka på allt eftersom.
  • Konsumera mer fermenterat. Fermenterad mat, såsom surkål, kimchi och yoghurt, gör näringsämnena i maten mer tillgängliga, samt att det innehåller massa bra bakterier som tarmfloran tycker om. 
  • Drick vatten. Om magen är obalans är det viktigt att fylla på med vätska. Se till att dricka vatten regelbundet för att magen ska må som bäst. 
  • Stressa mindre. Stress kan påverka både matsmältningen och magen i stort. Uppblåsthet, magknip och förstoppning kan ofta korreleras med just stress. 
  • Ät långsamt. Vissa kan spendera timmar med att äta, andra slänger i sig allt på ett par minuter. Genom att tugga långsamt och ta lite tid på dig att äta din mat, hjälper du matsmältningen på traven. Det minskar även på gaserna. Ett tips är att lägga ner besticken medan du tuggar, och ta ny mat först när du tuggat klart. 

Extra hjälp på traven? Kika in dessa!

Join the support club

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 50 SEK att handla för!

  • Ta del av nyheter
  • Inspiration och expertens tips
  • Guider för välmående
  • Speciella erbjudanden

Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med vår Integritetspolicy Du kan när som helst avregistrera dig från vårt nyhetsbrev.

Sociala medier
Copyright © 2024, Great Earth Scandinavia AB.
logotype medlem i svensk egenvårdlogotype certifierad för self care