Säker betalning – Snabb leverans – Fri frakt från 300kr

Great earth-logga

B-vitamin guiden

Artikelbild

B-vitamin kommer i 8 olika typer och är viktiga för flera funktioner i kroppen. Bland annat spelar flera olika B-vitaminer roll för kroppens energiomsättning, samt för att minska trötthet och utmattning. Men vad gör de olika b-vitaminerna egentligen, och vad är de bra för? Vi reder ut allt i B-vitamin guiden!

8 olika typer

B-vitaminer är ett samlingsnamn för åtta olika vitaminer, Tiamin (B1), Riboflavin (B2), Niacin (B3), Pantotensyra (B5), Pyridoxin (B6), Biotin (B7), Folsyra (B9), och Kobalamin (B12), som alla har sina egna uppgifter i kroppen. Vitaminerna är avgörande för att kroppens funktioner ska fungera normalt. Kroppen kan inte själv producera B-vitamin och det är därför viktigt att vi får i oss det genom mat eller kosttillskott.

Tiamin (B1)

Tiamin, även känd som vitamin B1, behövs för ämnesomsättningen av kolhydrater och protein. Det bidrar även till normal psykologisk funktion, samt hjärtats normala funktion. Vanliga källor till tiamin är inälvsmat, fläskkött, vetegroddar och bröd. Det dagliga rekommenderade intaget för tiamin är 1,1 mg för kvinnor och 1,4 mg för män 14-30 år, samt 1,4 mg för män 30-60 år. Hos oss hittar du tiamin i våra tillskott B-complex 50 och B-complex 100.

Riboflavin (B2)

Riboflavin (Vitamin B2) behövs för nedbrytning av kolhydrater, fett och protein. Det bidrar även till att bibehålla normala röda blodkroppar, normal omsättning av järn, att bibehålla normal synförmåga samt skydda cellerna från oxidativ stress. Vanliga källor för B2 är kött, fågel och ägg. För dig som äter lite eller inget kött är baljväxter en bra källa till vitamin B2. Det är även vanligt att tillsätta i exempelvis havre- och sojamjölk. Det rekommenderade intaget för en vuxen kvinna är ca 1,2 mg per dag, och 1,5 mg per dag för vuxna män. Hos oss hittar du riboflavin i våra tillskott B-complex 50 och B-complex 100.

Niacin (B3)

Niacin (B3), kommer i två former, nikotinsyra och nikotinamid, och behövs i kroppen för att bryta ner fett, kolhydrater och protein. Det är även viktigt för nervsystemets normala funktion, samt för huden. De vanligaste källorna för Niacin är kyckling, fisk och jordnötter, men finns även som kosttillskott. Niacin från Great Earth består av formen nikotinamid, vilket inte ger någon flush-effekt.

 

Pantotensyra (B5)

Pantotensyra är en av våra favorit B-vitaminer och ett riktigt energiknippe! Detta då Pantotensyra bidrar till minskad trötthet och utmattning, samt att det bidrar till normal energiomsättning och normal prestationsförmåga. Det är även viktigt för omsättningen av kolhydrater och fett, och hittas främst i livsmedel som kött och baljväxter. Hos oss på Great Earth hittar du pantotensyra i vår Pantothenic Acid. Den finns även i mindre doser i bland annat vår energiprodukt Awake.

Pyridoxin (B6)

Pyridoxin (B6) är viktigt för att reglera hormonaktiviteten, för proteinomsättningen och nervernas funktion. Främst hittas B6 i kött, fågel och mjölkprodukter, men även i spannmål och potatis. Hos oss på Great Earth hittar du vitamin B6 i våra produkter Vitamin B6, B-complex 50 och B-complex 100. Rekommenderat dagligt intag är 1,2 mg för kvinnor och 1,6 mg för män.

Biotin (B7)

Om du är ute efter en slitstark frissa är biotin B-vitaminen för dig! Biotin bidrar nämligen till både hud, hår och slemhinnor, och är en populär ingrediens i tillskott för hud och hår. Bland annat hittat du biotin i vår produkt Beautiful Hair, samt som stand-alone produkt. I kosten finns B7 främst i lever, äggula och havregryn.

Folsyra (B9)

Folsyra är ett känt tillskott för gravida på grund av dess bidragande till vävnadstillväxt och celldelningsprocessen, som är viktigt för fostrets utveckling i magen. B9 finns olika former, Folat som finns naturligt i maten, samt Folsyra som är en konstgjord form som hittas i kosttillskott. Great Earths Folsyra innehåller metylfolat, som är en lättupptaglig form av folsyra.

Vitamin B12

B12 är B-vitaminen för alla vegos där ute. B12 hittar du främst i animaliska produkter, vilket betyder att för dig som inte äter kött eller äter väldigt lite animaliska produkter är ett tillskott av B12 viktigt. Vitamin B12 bidrar bland annat till normal bildning av röda blodkroppar, minskad trötthet och utmattning, normal energiomsättning, immunsystemets normala funktion och nervsystemets normala funktion. Great Earth Vitamin B12 finns i sugtabletter för bästa upptag av kroppen, dessutom i en riktigt god smak!

Våra B-vitaminer

Join the support club

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 50 SEK att handla för!

  • Ta del av nyheter
  • Inspiration och expertens tips
  • Guider för välmående
  • Speciella erbjudanden

Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med vår Integritetspolicy Du kan när som helst avregistrera dig från vårt nyhetsbrev.

Sociala medier
Copyright © 2024, Great Earth Scandinavia AB.
logotype medlem i svensk egenvårdlogotype certifierad för self care