Säker betalning – Snabb leverans – Fri frakt från 300kr

Great earth-logga

Hur Jod spelar en viktig roll för kroppens hälsa

Artikelbild

Jod är ett viktigt näringsämne som spelar en betydelsefull roll för att upprätthålla en god hälsa. Det är särskilt viktigt för att stödja sköldkörtelfunktionen, den kognitiva funktionen och hudens hälsa. Att säkerställa ett tillräckligt dagligt intag är viktigt för att bidra till att du och din kropp mår som bäst. I den här artikeln utforskar vi de bästa livsmedelskällorna för jod, vilket hjälper dig att göra informerade kostval för att stödja din hälsa och stödja tillräckliga jodnivåer.

Livsmedelskällor för Jod

En mängd olika livsmedelskällor kan förse dig med det jod som behövs för att uppfylla ditt dagliga behov. Fisk och skaldjur, inklusive fisk, räkor och alger, är en utmärkt källa till jod. Särskilt tång utmärker sig som en av de mest koncentrerade naturliga källorna till detta näringsämne. Olika typer av alger, som tång, nori och kombu, innehåller olika mängder jod, vilket gör det lätt att införliva dem i kosten genom rätter som sushi, misosoppa eller sallader. Mejeriprodukter som mjölk, yoghurt och ost innehåller också varierande mängder jod. Jodhalten i dessa produkter beror på faktorer som djurens kost, jodhalten i jorden där fodret odlas och användningen av jodhaltiga desinfektionsmedel i mejeriindustrin. Att regelbundet konsumera olika mejeriprodukter kan bidra avsevärt till ditt dagliga jodintag.

Berikade livsmedel, t.ex. jodat bordssalt och jodberikade brödprodukter, är också bra källor till jod. Jodat salt är ett av de vanligaste sätten för människor att tillgodose sitt jodbehov, eftersom det är ett enkelt och billigt sätt att säkerställa ett tillräckligt intag. Det är dock viktigt att konsumera jodat salt med måtta för att undvika ett överdrivet natriumintag. Ägg, särskilt äggulorna, innehåller anmärkningsvärda mängder jod. Att lägga till mer ägg i din vanliga kost, oavsett om det är äggröra, omelett eller bakverk, kan bidra till ditt dagliga intag av jod. Vissa växtbaserade källor, t.ex. katrinplommon och limabönor, innehåller små mängder jod. Även om mängderna kan vara lägre än de som finns i djurbaserade och marina källor kan införlivandet av dessa växtbaserade alternativ i din kost ändå bidra till att upprätthålla tillräckliga jodnivåer. Att diversifiera din kost och inkludera en blandning av dessa jodrika livsmedel kan bidra till att uppfylla ditt dagliga behov av detta viktiga näringsämne och stödja en både dig och din kropp.

Att lägga till jodrika livsmedel i din kost

Du kan tillgodose till behov av jod genom att lägga till en mängd olika jodrika livsmedel, som fisk och skaldjur (fisk, räkor och tång), mejeriprodukter (mjölk, yoghurt och ost) och berikade livsmedel (jodsalt och bröd). Känner du dig inte supersugen på mejeriprodukter eller skaldjursplatå, finns även tillskott som exempelvis Kelp från Great Earth som är en bra källa till jod.

 

Tillskott med jod

Join the support club

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 50 SEK att handla för!

  • Ta del av nyheter
  • Inspiration och expertens tips
  • Guider för välmående
  • Speciella erbjudanden

Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med vår Integritetspolicy Du kan när som helst avregistrera dig från vårt nyhetsbrev.

Sociala medier
Copyright © 2024, Great Earth Scandinavia AB.
logotype medlem i svensk egenvårdlogotype certifierad för self care