Säker betalning – Snabb leverans – Fri frakt från 300kr

Great earth-logga

Järnrika livsmedel – Din guide till en järnrik kost

Artikelbild

Järn är ett essentiellt mineral som spelar en kritisk roll i kroppens förmåga att transportera syre. Järnbrist är vanligt, särskilt bland kvinnor i fertil ålder, tonåringar och personer som äter en vegetarisk eller vegansk kost. Här får du en omfattande guide till järnrika livsmedel, hur du kan optimera ditt järnintag och varför det är så viktigt.

Varför är järn viktigt?

Järn är en nödvändig komponent i hemoglobin, proteinet i röda blodkroppar som transporterar syre från lungorna till kroppens alla delar. Brist på järn kan leda till järnbristanemi, vilket innebär att kroppen inte producerar tillräckligt med hemoglobin, vilket resulterar i trötthet, blekhet och nedsatt immunförsvar​.

Järnrika livsmedel

Det finns två typer av järn i maten: hemjärn och icke-hemjärn. Hemjärn finns i animaliska produkter och absorberas lättare av kroppen, medan icke-hemjärn finns i vegetabiliska produkter och är lite svårare att absorbera.

Livsmedel med hemjärn

 • Kött: Nötkött, fläsk, lamm och kyckling är utmärkta källor.
 • Fisk och skaldjur: Sardiner, tonfisk, räkor och musslor är bra alternativ.
 • Inälvsmat: Lever och blodpudding är särskilt rika på hemjärn.

Livsmedel med icke-hemjärn

 • Baljväxter: Bönor, linser och ärtor är rika på järn och protein.
 • Fullkornsprodukter: Havregryn, quinoa och fullkornsbröd.
 • Nötter och frön: Pumpafrön, sesamfrön och mandlar.
 • Grönsaker: Spenat, broccoli och kål.
 • Torkad frukt: Aprikoser, russin och fikon.

Optimera järnupptaget

För att maximera järnupptaget är det viktigt att kombinera järnrika livsmedel med sådana som förbättrar absorptionen, och att undvika de som hämmar den.

Förbättra järnupptaget

 • Vitamin C: C-vitaminrika livsmedel som citrusfrukter, paprika och jordgubbar kan tredubbla upptaget av icke-hemjärn.
 • Köttfaktorn: Konsumtion av kött tillsammans med vegetabiliska järnkällor kan förbättra absorptionen av icke-hemjärn​.

Hämma järnupptaget

 • Kalcium: Mejeriprodukter kan hämma järnupptaget, så det är bäst att inte kombinera dem med järnrika måltider.
 • Tanniner och fytater: Dessa finns i te, kaffe och vissa fullkornsprodukter och kan minska järnabsorptionen.

Specifika livsmedel att fokusera på

Järn i jordgubbar

Jordgubbar är inte bara rika på vitamin C, vilket förbättrar järnupptaget, de innehåller också en liten mängd järn själva. Att inkludera jordgubbar i din kost är ett utmärkt sätt att både tillföra järn och förbättra dess upptag.

Vegetariska och veganska alternativ

För de som följer en vegetarisk eller vegansk kost, kan det vara svårare att få i sig tillräckligt med järn. Men genom att noggrant planera och inkludera många vegetabiliska järnkällor, tillsammans med vitamin C-rika livsmedel, kan man säkerställa ett adekvat intag.

Hälsorisker med järnbrist

Järnbrist är den vanligaste näringsbristen globalt sett. Symptom inkluderar trötthet, yrsel och svaghet. I mer allvarliga fall kan det leda till järnbristanemi, vilket kan påverka hjärtfunktionen och immunförsvaret. Personer som löper störst risk är kvinnor i fertil ålder, gravida kvinnor och tonårsflickor.

Kosttillskott

Om du har svårt att få i dig tillräckligt med järn genom kosten, kan järntillskott vara ett alternativ. Vår Järn Komplex innehåller även C-vitamin, B12, nyponextrakt, folsyra och koppar för att öka upptaget av Järn.

Miljöpåverkan och hållbarhet

Att tänka på miljön när man väljer järnrika livsmedel är också viktigt. Animaliska produkter har generellt en större klimatpåverkan än vegetabiliska. Att äta efter säsong och minska matsvinnet är två sätt att minska ditt klimatavtryck​.

Sammanfattning

Att säkerställa ett tillräckligt intag av järn är viktigt för att undvika brist och upprätthålla en god hälsa. Genom att inkludera en mängd olika järnrika livsmedel i din kost och optimera upptaget genom rätt kombinationer av livsmedel kan du säkerställa att du får i dig tillräckligt av denna viktiga mineral. Järn har en viktig roll i celldelningsprocessen, och bidrar främst till normal bildning av röda blodkroppar och hemoglobin. Det hjälper till att skicka ut syre till kroppens celler och motverkar känslan av trötthet och utmattning.

Kosttillskott med järn

Join the support club

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 50 SEK att handla för!

 • Ta del av nyheter
 • Inspiration och expertens tips
 • Guider för välmående
 • Speciella erbjudanden

Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med vår Integritetspolicy Du kan när som helst avregistrera dig från vårt nyhetsbrev.

Sociala medier
Copyright © 2024, Great Earth Scandinavia AB.
logotype medlem i svensk egenvårdlogotype certifierad för self care