Säker betalning – Snabb leverans – Fri frakt från 300kr

Great earth-logga

Kollagen - kroppens byggsten

Artikelbild

Kollagen är ett komplext fiberprotein som består av 19 olika aminosyror. Kroppens vävnader består av 28 olika kollagentyper som totalt utgör 30 % av allt protein i kroppen. Kollagenet finns framförallt i ben, brosk, hud, senor och blodkärlens väggar. Det är helt enkelt ett av våra viktigare proteiner, och även om det är vanligt förekommande i föda så kan det finnas poänger för vissa grupper att komplettera sitt intag med tillskott.

Tre typer av kollagen

Det finns flera olika typer av kollagen, varav de absolut vanligaste typerna är kollagen typ I, kollagen typ II och kollagen typ III. Typ I är vanligast: 90 % av kroppens kollagen består av typ I.

Kollagen typ I finns i hud, hår och naglar, men också i ben, tänder, senor och ligament. Det bidrar till att återfukta huden och ge den elasticitet, men det bidrar även till att stärka svaga och skadade naglar och att göra håret friskt och starkt. Kollagen typ I är vanligt i kosttillskott för hår, hud och naglar.

Kollagen typ II finns främst i brosk och leder. Det finns i bindväv och är det dominerande proteinet i ledbrosk. Kroppens egen produktion av kollagen avtar med åldern, därför kan det kan det för vissa vara en bra idé att komplettera sitt vanliga intag (genom kosten) med kosttillskott som innehåller kollagen (exempelvis Great Earth BioCell Collagen).

Retikulära fibrer är ett finmaskigt nät av grenade fibrer som låter andra typer av celler och vätska röra sig fritt genom det finmaskiga nätet. Dessa fibrer är uppbyggda av Kollagen typ III och finns precis som typ I i huden. Denna kollagentyp finns även i muskler, blodkärl och tarmar där det ger stadga åt underliggande vävnad.

Varför kollagen-tillskott?

I 25 årsåldern är kroppens kollagenproduktion som högst, men redan runt 35-40 års ålder börjar kollagenproduktionen i kroppen avta. Därefter hinner inte kroppen producera all kollagen den behöver. Great Earth BioCell Collagen är kollagen-kapslar som innehåller hydrolyserat kollagen av typ II. Kollagen-tillskott finns både som kapslar, pulver och tabletter.

Greath Earths Kollagentillskott - BioCell Collagen

BioCell Collagen är ett kollagen-tillskott som innehåller en kombination av kollagen typ II, kondroitin och hyaluronsyra. Kollagen typ II finns främst i brosk och leder och främjar ledhälsa.

Kondroitin är uppbyggt av glukoronsyra och galaktosamin och kondroitinsulfat finns naturligt i kroppen. Dess huvudsyften är att bevara brosk och stabilisera bindväv. Produktionen minskar med åldern och därför kan det vara bra att komplettera med kosttillskott.

Hyaluronsyra är en naturlig sockermolekyl som kroppen kan skapa själv, men tyvärr avtar produktionen med åren. Hyaluronsyra bryts också ned av UV strålning, exempelvis solljus. Hyaluronan som har en stötdämpande funktion är en av de viktigaste komponenterna i brosk men den har också en vattenupptagande effekt och bidrar på så vis till att fukta huden.

Det kan löna sig att komplettera med ett kosttillskott av C-vitamin. En av de viktigaste funktionerna hos C-vitamin är att bidra till kroppens normala produktion av kollagen.

Vad är hydrolyserat kollagen?

Att kollagenet är hydrolyserat betyder att det är nedbrutet i mindre beståndsdelar redan när du sväljer det, vilket underlättar upptagningen i tarmen.

 

Join the support club

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 50 SEK att handla för!

  • Ta del av nyheter
  • Inspiration och expertens tips
  • Guider för välmående
  • Speciella erbjudanden

Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med vår Integritetspolicy Du kan när som helst avregistrera dig från vårt nyhetsbrev.

Sociala medier
Copyright © 2024, Great Earth Scandinavia AB.
logotype medlem i svensk egenvårdlogotype certifierad för self care