Säker betalning – Snabb leverans – Fri frakt från 300kr

Great earth-logga

7 sätt att förbättra kosten

Artikelbild

Att du ska äta nyttigt har du säkert hört förut. Det ska vara mycket av si och lite av så. Vart man än vänder sig verkar det finnas nya regler kring vad det innebär att äta nyttigt. Att ha en hälsosam och varierad kost är viktigt för att du ska må bra. Men innebär det verkligen att du måste leva på spenat och morötter, och att pizza är ett minne blott?

 

Inte svart eller vitt

En hälsosam och balanserad kost innebär att den är just balanserad. Att förbjuda sig själv från att äta viss mat, eller att äta si och så mycket kan vara skadligt. En hälsosam kost innebär inte att du behöver leva på grönkål och kyckling. Det handlar om att ge din kropp vad den behöver för att må bra. Vilket innebär att fylla på med kolhydrater, protein, fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Sen om det blir en pizza då och då spelar inte så stor roll. Huvudsaken är att du fyller på med annat bra också.

 

 

Små förändringar gör stor skillnad

Om du vill äta mer balanserat men inte vet vart du ska börja, behöver du inte oroa dig. Det finns flera små steg du kan ta i vardagen för att förbättra din kost. Utan att du behöver spendera timmar i köket, eller fördubbla din matbudget.

 

 

7 steg till bättre kost

1.Ät mer frukt och grönsaker. Ta ett äpple med lunchen eller en banan innan träningen. Om du inte är ett jättestort fan av grönsaker är vårt bästa tips att blanda ner dem i maten så de inte ens märks av.

2.Hälften fullkorn. Att bara äta fullkornsris och pasta är inte jättekul. Ibland vill man liksom bara ha en riktigt stor skål ickefullkornspasta. Byt ut hälften av dina kolhydrater mot en fullkornsvariant så är du på god väg till bättre vanor.

3.Minska på halvfabrikaten. Vi vet, ibland är det riktigt härligt att slippa laga mat eller ens tänka på middag. Att minska på halvfabrikaten betyder inte att du behöver sluta helt. Men istället för att köpa en färdig paj, köp färdig pajdeg och gör din egna fyllning!

4.Minska på söta drycker. En cola då och då är ju aldrig fel. Men det är inte jättebra för kroppen. Prova dig istället fram med smaksatt vatten eller något annat uppfriskande, och byt ut varannan söt dryck mot något snällare mot kroppen.

5. Ät mer protein. Protein så som fisk, fågel och bajlväxter har mindre mättat fett än rött kött. Ersätt nötfärsen med kycklingfärs och jobba in fisk då och då i veckomenyn.

6. Minska på mättade fetter. Mättade fetter som exempelvis mejeriproduker och rött kött är riktigt trevligt, men inte lika trevligt för kroppen om det blir för mycket.

7. Drick tillräckligt med vatten. Genom att dricka tillräckligt med vatten håller du kroppen återfuktad, samt att du minskar risken att du överäter eller inte känner dig mätt.

 

 

 

 

Join the support club

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 50 SEK att handla för!

  • Ta del av nyheter
  • Inspiration och expertens tips
  • Guider för välmående
  • Speciella erbjudanden

Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med vår Integritetspolicy Du kan när som helst avregistrera dig från vårt nyhetsbrev.

Sociala medier
Copyright © 2024, Great Earth Scandinavia AB.
logotype medlem i svensk egenvårdlogotype certifierad för self care