Säker betalning – Snabb leverans – Fri frakt från 300kr

Great earth-logga

Allt du behöver veta om Arganolja

Artikelbild

Arganolja är en exklusiv olja som ursprungligen kommer från Marocko. Den är helt vegetabilisk och framställs ur arganträdets frön. Den gula oljan är mycket dyr jämfört med andra oljor då det behövs 35 kilo torkad frukt, eller inte mindre än 100 kilo färska frukter för att framställa en liter olja.

Det är inte för inte som Arganolja kallas Marockos flytande guld. Arganträdet motverkar ökenspridning och var på väg att försvinna under slutet av 1900-talet. Tack vare oljans popularitet siktar Marocko på att 50.000 hektar Arganträd ska ha planterats 2030. Landets export av oljan har trefaldigats mellan 2010-2020 vilket bidrar till många nya arbetstillfällen inom de kvinnokooperativ som framställer oljan.

Från matlagning till skönhetsolja

Den har använts som matlagningsolja i det marockanska köket i hundratals år men i slutet av 1900-talet blev den snabbt populär på grund av sina egenskaper som skönhetsolja och ingrediens i kosmetiska produkter. Arganolja är rik på vitamin-E, antioxidanter och essentiella fettsyror och används både som hårolja och i anti-aging produkter för huden. Kallpressad olja är den typ som används i skönhetsprodukter medan kärnor som ska användas i matlagning rostas innan de pressas.

Näringsrik olja

Arganolja är rik på E-vitamin som är bra för huden, antioxidanter och 80% essentiella nyttiga fettsyror. Den innehåller också fenoler som motverkar den skada på DNA som kan orsakas av fria radikaler. De karotener som finns i Arganolja omvandlas i kroppen till A-vitaminer vilket främjar hälsosam hud, hälsosamma ögon och bidrar till ett fungerande immunsystem.

Arganolja för ansiktet och huden

Förespråkare för arganolja hävdar att den ska vara verksam mot eksem, Akne och Psoriasis. Ännu så länge finns begränsat med forskning som bevisar Arganoljans positiva effekter, men en intressant studie pekar på att om man kombinerar ett intag av Arganolja med utvärtes bruk kan man uppnå synliga effekter för hudhälsan. “The effect of dietary and/or cosmetic argan oil on postmenopausal skin elasticity (2015)” konstaterade att kvinnorna i studien efter 6o dagars konsumtion kombinerat med applicering av Arganolja utvärtes kunde se en ökad elasticitet i huden. En stor fördel med arganolja är att den inte täpper igen porerna när du använder den på ditt ansikte.

Tjej som tvättar av smink

Arganolja för håret

Arganolja är en vanlig ingrediens i håroljor som används mot slitet, torrt och frissigt hår. Oljan innehåller linolsyra och oljesyra som stärker håret och hjälper till att hålla det glansigt. Arganolja är mycket dryg då den inte är utspädd eller behandlad, därför behövs inte många droppar vid varje behandlingstillfälle. Tar du för mycket så kan håret uppfattas som flottigt.

Både nyttig och god

Arganolja är en utomordentlig ingrediens vid matlagning och har använts i hundratals år. Den är  rik på de essentiella fettsyrorna Omega 3 och Omega 6 och sägs stimulera matsmältningen och ett fungerande immunförsvar. Då Arganolja innehåller en stor andel nyttiga fetter så kan den med fördel användas i dieter som förespråkar höga nivåer av godartade fetter.

Produkter och paket som innehåller Arganolja

Join the support club

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 50 SEK att handla för!

  • Ta del av nyheter
  • Inspiration och expertens tips
  • Guider för välmående
  • Speciella erbjudanden

Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med vår Integritetspolicy Du kan när som helst avregistrera dig från vårt nyhetsbrev.

Sociala medier
Copyright © 2024, Great Earth Scandinavia AB.
logotype medlem i svensk egenvårdlogotype certifierad för self care